НСИ: Бизнес климатът се подобрява

НСИ: Бизнес климатът се подобрява
Източник: iStock/Guliver

Бизнес климатът в България се подобрява през май, но цените за производство също се увеличават, сочат данните на НСИ.

Според заключенията на института, основната причина за по-добрия бизнес климат е развитието на строителството и търговията на дребно. Строителният индекс бележи 6,9 пункта растеж, като има прогнози за добро следващо тримесечие, но има и данни за все повече забавени плащания в сектора. Проблем е и липсата на работна ръка, както и несигурната икономическа среда.

При търговията на дребно индексът расте с 2,1 пункта. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче очакванията им са по-резервирани. Търговците на дребно не предвиждат промяна на продажните цени през следващите три месеца.

При промишлеността няма почти никаква промяна, но прогнозите на сектора за следващото тримесечие и за следващата половин година са за благоприятно развитие. Относно продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца. Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в сектора, продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, като през май се наблюдава намаление на негативното им влияние.

Интересен е развоят при сектора за услуги - там има понижение на индекса от 2,2 пункта. Все пак има прогнози през следващите три месеца нещата да се подобряват.

Цени за производство

Поскъпването тук на месечна база е 0,4%, като става въпрос за цените през април. Поскъпването през април е 4,3% в сравнение със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,9%, в преработващата промишленост - с 3,5%, и в добивната промишленост - с 3,4%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на облекло - с 0.5%. По-значителен спад е регистриран при производството на основни метали и при производството на химични продукти - по 1.3%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.