Германия строи стотици хиляди зарядни станции за електромобили


Германия строи стотици хиляди зарядни станции за електромобили
Снимка: iStock

5283

Германия ще вложи 6,3 милиарда евро в изграждането на множество нови станции за зареждане на електромобили през следващите 3 години, предава Reuters.

Амбициозният план на германските власти предвижда броят на зарядните устройства в страната да се увеличи 14 пъти, достигайки до 1 милион до 2030 г. от около 70 000 в момента. Ще се наблегне на по-малките общини, където няма достатъчно точки за зареждане. Германия се цели в 1 млн. зарядни станции за електромобили до 2030 г.

"Нуждаем се от насочено към бъдещето разширяване на националната инфраструктура за зареждане, което да отговаря на търсенето и да е удобно за потребителя", казва германският министър на транспорта Фолкер Висинг, цитиран от Associated Press.

Германските власти очакват все повече шофьори да преминат от коли с двигатели с вътрешно горене към електрически превозни средства. Електромобилите в страната трябва да станат 10 пъти повече - от 1,5 милиона сега до 15 милиона през 2030 г. Ще бъдат облекчени и правилата за издаването на разрешителни за изграждане на зарядни станции.

"Нашата цел: да ускорим разширяването на инфраструктурата за зареждане, да опростим процеса на зареждане и по този начин да улесним прехода (към електромобили)", казва в изявление Висинг. "Знаем, че електромобилността се развива бързо, така че трябва да бъдем бързи", добавя Висинг.

Eлектрическите превозни средства в Германия са нараснали с близо 25% на годишна база, достигайки до общ дял от 14,6% от всички новорегистрирани автомобили, според официалните данни. В страната има около 70 000 зарядни станции, но само 11 000 от тях дават възможност за бързо зареждане, признават германските власти.

Това е крайно недостатъчно за сегашните нужди, а ще бъде още по-малко, тъй като броят на електрическите автомобили расте бързо. Освен това има голяма разлика в броя на зарядните станции между големите градове и селските райони, където е още по-трудно да се намерят станции за зареждане.

Германия очаква експоненциален растеж на пазара на електрически превозни средства и правителството иска да направи по-привлекателно за купувачите да преминат към такива автомобили. "Трябва да има положително преживяване, свързано с това", смята транспортният министър.

Германия е дом на водещи производители на електромобили, като концернът Volkswagen и Tesla, която има гигафабрика в покрайнините на столицата. Volkswagen изгражда първи завод за батерии за електромобили в Европа

Тласъкът за ускорено преминаване към електрически превозни средства идва на фона на скок в цените на електроенергията в резултат на енергийна криза, подхранвана от руската инвазия в Украйна.

За да се справи с това, германското правителство планира да ограничи цените на електроенергията, а Висинг посочва, че енергийната криза не трябва да проваля дългосрочните цели в областта на климата.

Планът за електромобилите предизвика смесена реакция от индустриалните асоциации, които отдавна се оплакват, че правителството не е в крак с бързото разрастване на сектора на електромобилността.

Германската асоциация на автомобилната индустрия твърди, че това е важна стъпка и че скоростта на прилагане на предложенията сега е ключова. Бизнес асоциацията за енергия и вода смята, че предложенията ще доведат до повече планиране и държавен контрол.

Наличието на зарядна инфраструктура е проблем не само в Германия, но и почти навсякъде в Европа. "Не само, че няма достатъчен брой електрически точки за зареждане по протежение на пътните мрежи в повечето страни от Европейския съюз, но и по-голямата част от тях не зареждат достатъчно бързо", отбелязва Европейската асоциация на автомобилните производители.

Или както каза германският министър: "Електрическата мобилност ще бъде приета само ако зареждането е толкова лесно, колкото е зареждането с гориво днес."

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Volkswagen строи 6 гигафабрики за батерии в Европа

Amazon влага над 1 млрд. евро в електрически камиони и микробуси в Европа

Шеф на автомобилен гигант: Отменете Евро 7, готови сме за електромобили

Volkswagen ще инвестира близо 90 млрд. евро в електромобили

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички