Как електромобилите ускоряват края на ерата на петрола?


Как електромобилите ускоряват края на ерата на петрола?
Снимка: iStock

2021

На климатичната конференция на ООН, известна още като COP28, която се провежда в момента в Дубай има много „извиване на ръце“ относно бавния темп на намаляване на потреблението на изкопаеми горива като част от борбата с климатичните промени. Едно от положителните неща, което делегатите посочват, е увеличаващият парк от електромобили в световен мащаб, който оказва изненадващо голямо въздействие върху търсенето на стандартни автомобили.

Нарастващите продажби на електромобили през последните години доведоха до изтегляне напред на крайните срокове в прогнозите за това кога глобалното потребление на петрол ще достигне своя пик, тъй като обществените субсидии и подобрените технологии помагат на потребителите да преодолеят понякога шокиращите цени на електромобилите, казват експерти от индустрията.

Базираната в Париж Международна енергийна агенция очаква световното потребление на петрол да достигне своя зенит в края на това десетилетие при 103 млн. барела на ден, след като редовно коригираше прогнозата си за 2017 г. за пик от близо 105 млн. барела на ден през 2040 г.

„Това, което променя ситуацията, са политиките в подкрепа на преминаването към електрификация, които значително намалиха търсенето на петрол от транспортния сектор, който пък е основен двигател на ръста в търсенето на суровината в световен мащаб“, казва Апостолос Петропулос, енергиен анализатор в МАЕ.

Снимка: iStock

Петролният гигант BP изтегли напред прогнозата си пика в търсенето на петрол, докато САЩ и Китай – двата най-големи потребители на петрол в света, намалиха прогнозите си за местното потребление.

Транспортът съставлява около 60% от световното търсене на петрол, като само САЩ съставляват около 10%, според МАЕ. Този дял би трябвало да падне, тъй като МАЕ очаква електромобилите да изтрият около 5 млн. барела на ден от глобалното търсене на петрол до 2030 г.

ОЩЕ: Европейска столица забранява дизеловите и бензинови автомобили от 2025 г.

Продажбите на електромобили в световен мащаб засега съставляват около 13% от продажбите на всички автомобили, а делът им вероятно ще нарасне до между 40% и 45% от пазара до края на десетилетието, смята МАЕ. Това се дължи на комбинация от все по-строгите екологични стандарти и субсидиите, които се предлагат от различните правителства след Парижкото споразумение за изменението на климата от 2015 г.

Сред последните подобни мерки е данъчният кредит в размер на 7500 долара в САЩ за купуването на нов електромобил, част от Закона за ограничаване на инфлацията, приет миналата година.

Снимка: iStock

Тези данни са сериозни, но от МАЕ твърдят, че продажбите на електромобили трябва да бъдат още по-високи, от порядъка на 70% от пазара до 2030 г., за да може светът да се придържа към целите на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне.

Засега обаче не е ясно дали продажбите могат да достигнат подобни нива.

През последните седмици някои производители на електромобили, сред които General Motors, Ford и Stellantis отложиха или се отказаха от плановете си за ускоряване на производството на фона на нарастващите трудови разходи и признаците, че по-високите лихви забавят икономическия растеж в САЩ.

В по-дългосрочен план обаче намаляващите цени за батериите за електромобили пораждат оптимизъм у някои пазарни наблюдатели.

По-евтино в Китай

Снимка: iStock

Темповете на разпространение на електромобилите занапред ще зависят в голяма степен от цените им и от наличието на зарядни станции, смятат експерти от индустрията. Китай има предимство и в двата случая.

Електромобилите в Китай са стрували средно 31 165 евро в средата на 2023 г., според британската компания за пазарни проучвания JATO Dynamics. Най-евтиният електромобил в Китай е с 8% по-евтин от най-евтиния еквивалентен автомобил на бензин, установяват от JATO. Това се дължи на огромните правителствени субсидии и наличността на редкоземни елементи, които са от съществено значение за производството на електромобили.

Китай съставлява около 1/4 от глобалния пазар на електромобили, а очакванията са, че страната ще бъде лидер при ръста на пазара.

За сравнение, в САЩ средната цена на електромобилите е над 53 000 долара, според компанията Kelley Blue Book, което е с около 5000 долара над средната цена на бензиновите автомобили.

ОЩЕ: Най-продаваният автомобил в САЩ скоро ще бъде само хибрид

САЩ също така изостават сериозно от Китай по отношение на обществените зарядни станции. Проучване на Electrification Institute от октомври сочи, че в САЩ има около 52 000 обществени зарядни станции, докато в Европа те са около 400 000, а в Китай – 1,2 млн. станции.

Въпреки това делът на електромобилите се очаква да се увеличи до 50% от новорегистрираните автомобили в САЩ до 2030 г., според МАЕ, тъй като подобряващите се технологии, падащите цени и перспективата за избягване на волатилните цени на горивата привличат шофьорите.

„Промени от политическа гледна точка биха могли да забавят прехода“, казва Петропулос от МАЕ, визирайки опасенията сред някои производители на електромобили, че президентските избори в САЩ през следващата година биха могли да доведат до нов набор от политики.

„В крайна сметка обаче преходът се случва сега“, отбелязва той.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Проблеми с електропреносната мрежа на ЕС спъват плановете за растеж на EV зарядните станции

Защо европейските автопроизводители останаха без суровини за електромобили?

Европейската автомобилна индустрия иска повече облекчения за електрически коли

Китайските електромобили: Проблем за ЕС, брак по сметка за европейците

AB Volvo и Renault създават съвместно предприятие за електрически ванове

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички