Проблеми с електропреносната мрежа на ЕС спъват плановете за растеж на EV зарядните станции


Проблеми с електропреносната мрежа на ЕС спъват плановете за растеж на EV зарядните станции
Снимка: iStock

1948

Шофьорите на електромобили, които се надяват да заредят батериите на една от 1 600-те зарядни станции на Repsol в Испания, може да останат разочаровани, защото почти половината от тях още са неактивни, тъй като не са захранени с електроенергия.

Подобни пропуски са видими в целия ЕС, като миналата седмица ЕК обяви планове за обновяване на електропреносните мрежи. Мерките ще бъдат приложени в рамките на 18 месеца и включват и проблема с недостига на електроенергия при зарядните станци за електромобили.

Въпреки изявленията на европейските лидери, бюрокрацията, която спъва напредъка към по-зелен транспорт в ЕС, се увеличава, казват пред Reuters аоциации от индустрията и енергийни компании, пише Reuters.

Лекотата на изграждане на центрове за зареждане на електромобили в ЕС варира значително в отелните държави. Източник от индустрията казва, че изграждането на подобен център в Германия е забавено с месеци заради правилата, защитаващи едно-единствено дърво, докато друг такъв център, разположен на натоварена магистрала, трябва да чака 10 месеца за оценка на шума, преди да получи одобрение.

„Въпреки че дейностите по инсталирането на бърза и ултрабързи зарядни станции отнемат само 2-3 седмици работа, в Испания този процес може да продължи 1-2 години заради различни административни изисквания“, казват от Repsol.

Снимка: iStock

От асоциацията ChargeUp Europe обявиха, че макар ЕК да осъзнава, че разрешителните са проблем, тя не е предложила никакви конкретни инструменти и не е предприела действия. На този етап конкретни насоки за стрните членки по отношение на ускоряване на разрешителните се очакват в следващите 2 години.

Това забавя пускането на центрове за зареждане в 27-те страни членки и поставя под заплаха целите на ЕС за постепенно премахване на колите с бензинови и дизелови двигатели и тези, свързани с климата.

„Времето, необходимо за свързване на зарядните станции за електромобили с електропренсосната мрежа, може да се разглежда като пречка за ускоряване на навлизането на електромобилите и трябва да бъде преодоляно“, казва в отговор говорител на ЕК.

ОЩЕ: Въвеждат нови правила в ЕС за зарядните станции за чисти горива

Продължителността на процеса по пускането в експлоатация на бърза зарядна станция за електромобили се е увеличил средно до 2 години, спрямо 6 месеца през последните няколко години, казват от четири компании за зарядни станции, тъй като те преминават през множество регулации от федерално до общинско ниво.

„Имаме толкова много неща, които работят срещу Европа, но можем да поправим това“, казва Луси Матера, генерален секретар на ChargeUp Europe.

Снимка: iStock

Матера казва, че броят на електромобилите ще нарасне 10 пъти до 2030 г., докато този на обществените зарядни станции ще изостава и ще се увеличи 9 пъти за същия период, според оценки на ChargeUp Europe.

Електрификацията на транспорта е един от основните стълбове по пътя на ЕС към изпълнение на целта за достигане на въглеродна неутралност до 2050 г. За да постигне това, съюзът ще забрани продажбата на отделятщи въглероден диоксид автомобили от 2035 г. и иска да изгради мрежа от зарядни станции на електромобили.

Тази амбиции създават затруднения за електрическите компании и регулаторите, неподготвени за скока в търсенето в ЕС, където досега едва 5,4% от 286 млн. от леки автомобили използват алтернативни горива, включително и електричство.

„Зависи от страните членки да се активизират“, казва Мигел Стилуел де Андраде, главен изпълнителен директор на португалската енергийна компания EDP, допълвайки, че „на този етап просто има лавина от проекти“.

Тази година ЕС прие закон за инсталирането на бързи зарядни станции до 2030 г. на всеки 60 км по определени пътни мрежи за леки автомобили и на 100 км за тежкотоварни автомобили.

Снимка: iStock

Компаниите, които разработват тези зарядни станции обаче казват, че сдобиването с основна информация за потенциалните центрове е сериозно предизвикателство, което затруднява инвестициите.

Това включва установяването дали средностатистическото крайпътно място разполага с достатъчно окабеляване за по-общо свързване към мрежата. Центровете често изискват наличието на допълнителна електрическа подстанция, преобразуваща мощността с високо напрежение в по-малки единици.

Процесът често включва запитвания към електроразпределителните компании за инсталирането на повече капацитет.

„Понякога ни се налага да изпращаме писма по пощата“, казва Питър Бадик, съосновател на компанията за зарядни станции за електромобили Greenway Network, инсталирала 1 300 зарядни станции в Словакия, Хърватия и Полша.

„Дори и когато отговорят утвърдително, не знаете кога ще бъде обновяването на мрежата“, казва Батик, допълвайки, че засега няма начини за проследяването на това колко бързо една електрическа компания изгражда капацитет.

Снимка: iStock

Ръководители от индустрията казват, че от ЕС са задали ниски цели и затова вероятно ще бъдат рeaлизирани, но може да не се отговори на търсенето на увеличаващия с парк от електромобили.

В индустрията има силен импулс за изграждането на центрове за електромобили, но не и за камиони и автобуси. Те допринасят с над 25% от парниковите газове от сухопътния транспорт в ЕС, който като цяло е отговорен за 1/5 от емисиите на блока.

BP, която очаква да пусне над 100 000 зарядни станции за автомобли и камиони до 2030 г., обяви, че само в Германия трябва да си сътудничи с около 800 електрически компании за изграждане на зарядни центрове за коли и камиони.

ОЩЕ: Китайските електромобили: Проблем за ЕС, брак по сметка за европейците

„Много от тях имат индивидуални изисквания, които могат значително да възпрепятстват процеса“, казва Щтефан ван Добшуец, вицепрезидент на BP Pulse Europe, допълвайки, че това е преди да се добавят други типове разрешителни, засягащи шума и археологията.

„Има отчетлива необходимост за по-голяма стандартизация на изискванията за относно зарядните центрове“, казва още Добшуец .

Този призив споделя и Mattera от ChargeUp Europe, която казва, че насоките от ЕК вероятно ще помогнат за привеждане в съответствие на страните членки на ЕС, тъй като темповете на разработване на нови проекти варират в Европа.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Tesla ще произвежда бюджетни елетромобили за 25 000 евро в Германия

Защо Китай ограничава износа на основни материали за електромобилите?

Най-големият производител на графит в света, ограничава износа на ключовия материал за електрическата мобилност

Пореден автомобилен производител ще продава само електромобили в Европа до края на десетилетието

2.7 трилиона долара годишно струва постигането на въглеродна неутралност до 2050 г.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички