Защо Китай ограничава износа на основни материали за електромобилите?


Защо Китай ограничава износа на основни материали за електромобилите?
Снимка: Volkswagen Group

1872

След галия и германия дойде ред и на графита. Миналия петък Пекин обяви, че от 1 декември ще изисква специални разрешения за износ на графит и някои графитни продукти, сред които сферичен графит, използван при производството на батерии за електромобили.

Мярката е плашеща, тъй като Китай е най-големият производител на графит в света и рафинира около 90 на сто от този материал, който се ползва за производството на батерии за почти всички елетромобили и е основна съставка на анодите - отрицателните полюси на батериите, пише БТА.

Решението на Пекин от една страна ще задълбочи и без друго тежките търговски спорове в глобален мащаб, но от друга ще стимулира много държави да потърсят алтернативни източници и материали и да инвестират в научни разработки, посочват мениджъри от сектора и анализатори, цитирани от Reuters.

"С това си решение Китай еднозначно каза на Запада: ние няма да ви помагаме да произвеждате електоромобили, трябва да намерите други начин", коментира главният изпълнителен директор на "Нортърн графит" (Northern Graphite) Юг Жакмен.

А първият и най-естествен отговор на потребителите беше да ускорят вноса преди влизането в сила на ограничителния режим. Поръчките заваляха, казват експерти, но много от тях едва ли ще могат да бъдат изпълнени поради сложните процедури за износ от Китай. По думите на Том Бъркит, консултант в "Глоубъл графит адвайзъри" (Global Graphite Advisory), до края на ноември ще има ръст както на поръчките, така и на цените.

ОЩЕ: Русия поиска държавните служители да карат Лада, Москвич, УАЗ и няколко китайски модела коли

Случващото се при графита е идентично със станалото при галия и германия. Китай наложи рестрикции на износа от 1 август, без да го забранява изцяло. Последва рязък скок на поръчките през юли, спад през август и септември, а сега чуждестранните компании вече започват да се връщат на пазара и да получават лицензи за търговия с двата метала в желаните от Пекин рамки. "Очаквам същия сценарий и при графита - първоначално забавяне и постепенен рестарт", казва Джеймс Уилоубай от "Ууд Макензи" (Wood Mackenzie).

По думите на Джон Димейо, президент на подразделението за графен на "Графекс груп" (Graphex Group), стъпката на Китай е потенциален катализатор на необходимостта да се подобри и разнообрази веригата за доставки на графит.

Амбицията на "Графекс" е да се превърне в основен преработвател на графит за Запада. Компанията планира до края на 2024 г. да открие завод за преработване на графит в Уорън, щата Мичиган, който да снабдява американските производители на електромобили с поне 10 000 метрични тона графит годишно. За целта "Графекс" си е осигурил договори с австралийската "Сира рисорсиз" (Syrah Resources) за доставки на необработен графит и се оглежда за други възможни източници.

"Тесла" (Tesla), най-големият производител на електромобили в света, засега не коментира темата, но е известно, че компанията има договори за доставки на графит със "Сира рисорсиз" и с друго австралийско дружество "Магнис енерджи текнолъджис" (Magnis Energy Technologies) за доставки на графит.

ОЩЕ: Китайските електромобили: Проблем за ЕС, брак по сметка за европейците

САЩ и Европа ще се опитат посредством нови разработки да ликвидират "хватката" на Китай върху графита, като според експерти от сектора разковничето се крие в разработването и производството на на т. нар. синтетичен графит. Битката обаче обещава да бъде трудна, коментират те.

Според оценки на "Бенчмарк минерал интелиджънс" (Benchmark Mineral Intelligence) през 2025 г. близо две трети от пазара на батерии за електромобили ще бъде осигуряван от синтетичен графит. По голямата му част ще се произвежда от компании в САЩ и Европа, но Китай едва ли ще си позволи да изостане. Китайски "графитни" гиганти като Би Ти Ар (BTR) и "Шаншан" (Shanshan) вече инвестират милиони долари в производството на синтетичен графит.

Норвежкият стартъп "Вайанод" (Vianode) започва догодина производството на синтетичен графит, като амбициите на компанията са към 2030 г. да е в състояние да осигури графит за около 2 милиона електромобила.

Главният изпълнителен директор на компанията Ханс Ерик Ветне неотдавна каза за Ройтерс, че разработката на синтетичен графит е скъпа, но тази цена трябва да се плати, за да се намали зависимостта от Китай. "Готови ли сме като потребители да платим повече, за да имаме гарантирани материали за нашите батерии", пита реторично Ветне и не чака отговор.

ОЩЕ: САЩ ограничават допълнително продажбата на чипове за китайския пазар

Някои производители търсят начин да заменят графита в батериите със силиций. В момента той съставлява около 10 на сто от анодите и дава възможност на батериите да поддържат заряд по-дълго. Влагането на по-големи количества от този материал засега не е препоръчително, тъй като при употреба той увеличава обема си и може да повреди батерията.

Американският стартъп Джи Ди Ай (GDI) обаче разработва аноди със 100 процента силиций. Главният изпълнителен директор на компанията Роб Ансти посочва, че вече е влязъл в контакт с автопроизводители. "Китай е десетилетия напред по отношение на графика и е твърде късно да го гоним. Трябва да поемем по друг път при производството на батерии", казва той.

Автомобилопроизводителите засега предимно запазват мълчание по темата и се опитват да се снабдят с количества поне за известно време напред. Една батерия за електромобил изисква между 50 и 100 кг графит или два пъти повече от количеството на влагания литий.

Битката тепърва ще се разгаря, но едно е сигурно - електромобилите скоро няма да поевтинеят, освен може би китайските.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Най-големият производител на графит в света, ограничава износа на ключовия материал за електрическата мобилност

Китай пести милиарди долари чрез внос на петрол от санкционирани страни

Как влияят на света икономическите проблеми на Китай?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички