Volkswagen свива наполовина автомобилите на бензин и дизел


Volkswagen свива наполовина автомобилите на бензин и дизел
Снимка: Volkswagen Slovakia

12576

Германският автомобилен концерн Volkswagen планира да намали с 60% моделите си с вътрешно горене в Европа до 2030 г. В интервю за вестник Financial Times, цитирано от телевизия BFM, финансовият директор на групата Арно Антилиц описва нова стратегия, която има за цел компанията вече да не е световен номер 1 по обеми, а шампион по печалбите.

Volkswagen е потвърдил пред BFM намаляването на бензиновите и дизеловите коли, но без да уточнява кои модели от различните марки ще станат електрически и кои ще бъдат спрени от производство в близките години. Volkswagen ще инвестира близо 90 млрд. евро в електромобили

В защита на новата стратегия Антилиц изтъква политиката за намаляване на разходите, провеждана през последните години, която вече не изисква увеличаване на обемите, за да се намалят производствените разходи и да се постигнат финансови печалби.

Volkswagen прие няколко плана за намаляване на разходите, още от края на 2016 г., в рамките на по-широка стратегия за преход на групата към електромобилите след скандала "Дизелгейт".

При представянето на финансовите резултати в средата на март Антилиц подчерта ефективното намаляване на фиксираните разходи, благодарение на което групата е спечелила 4 милиарда евро през 2021 г. спрямо 2019 г. Audi съкращава 9500 служители заради електромобилите

"Клиентите бяха готови да купуват по-добре оборудвани автомобили и премиум марките се оказаха по-успешни през годината, отколкото марките, от които се продават големи обеми, но са по-евтини", коментира финансовият директор, цитиран от вестник Le Figaro. Така че групата занапред ще развива с приоритет на премиум марките като Audi и Porsche за сметка на марките за широката публика като Skoda, Seat и в по-малка степен Volkswagen.

Парадоксалната ситуация от миналата година - недостигът на полупроводници и логистичния хаос, но с рекордни печалби - изглежда е убедила целия сектор да залага по-малко на обемите на продажбите, отколкото на високите цени.

С войната в Украйна и поскъпването на суровините предлагането на електромобили не отговаря на търсенето, според специалисти от бранша. Освен това те са прекалено скъпи и не отговарят на потребностите.

Намаляването на моделите с вътрешно горене в Европа се дължи предимно на политиката на Европейския съюз за забрана на продажбата но нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. Volkswagen не е единствена, много други автомобилни групи като Renault, Ford и DS обявиха 100% електрически гами до края на това десетилетие. ЕС се готви да изпрати бензиновите коли на скрап

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Volkswagen строи 6 гигафабрики за батерии в Европа

Volkswagen избра Испания за третия си голям завод за батерии

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички