Заводът на Ford в Румъния забавя производство, праща част от работниците си вкъщи


Заводът на Ford в Румъния забавя производство, праща част от работниците си вкъщи
Снимка: Ford.com

5146

Ford ще забави производството си в Румъния и ще изпрати част от служителите си в завода в Крайова вкъщи за една седмица, съобщават местни медии.

Работниците са изпратени в т.нар. "техническа безработица" заради световният недостиг на чипове. Те ще получават 78% от пълната си заплата за времето, което прекарват у дома, предава румънската телевизия Digi24.

Само основният персонал ще продължи да работи на редовни смени през цялата седмица. Останалите работници на практика са изпратени в т.нар. престой - стоят си вкъщи и получават част от заплатата си, както беше по време по време на пандемията от коронавирус.

От 2020 г. производството във фабриката в Крайова беше намалено или спряно няколко пъти поради коронавируса, ниското търсене и недостига на полупроводници. Ford временно затваря завода си в Румъния

През първите 9 месеца на 2022 г. Ford Румъния е произвела над 150 000 автомобила, показват последните данни на асоциацията на производителите на автомобили в страната ACAROM. Само през септември румънската фабрика е произвела общо 21 000 автомобила. Ford произвежда нова кола в Румъния на всеки 67 секунди

Пътят на Ford към електрическото бъдеще

Ford навлезе в Румъния през март 2008 г., когато завърши придобиването на 72,4% дял в Automobile Craiova, едноличен собственик на автомобилния производител и дистрибутор Daewoo Automobile Romania. Ford инвестира 300 млн. долара в завода си в Румъния

Автомобилният производител произвежда моделите Puma и EcoSport, както и двигателя EcoBoost 1.0 l в Румъния, като има над 6000 служители. Ford ще произвежда луксозни спортни джипове в Румъния

През лятото Ford Румъния успя да прехвърли собствеността на завода си в Крайова на своя стратегически партньор Ford Otosan в Турция, като част от бъдеща стратегия за развитие на електромобили.

Новият собственик смята да инвестира 490 млн. евро в завода през следващите 3 години, за да разшири производството и да превърне предприятието в ключов фактор за Ford по пътя към електрификация в Европа. Ford ще произвежда товарни електромобили в Крайова

Следващото поколение на ван и комби Transit Courier, проектирано и разработено от Ford Otosan, ще се произвежда в Крайова с очакван старт на продажбите през 2023 г., а електрическите версии на модела ще влязат в производство през 2024 г.

Ford Otosan ще продължи да произвежда в завода си в Крайова най-продавания европейски пътнически автомобил на Ford – модела Puma, и ще стартира производството на новия изцяло електрически Ford Puma през 2024 г.

Какво е техническа безработица?

Техническата безработица, наричана още частична безработица, е ситуация, при която служителите на дадена компания работят по-малко от законното работно време поради временно намаляване на дейността. Причините за съкращенията трябва да бъдат циклични за компанията (преструктуриране на компанията, загуба на производствения инструмент, деликатна икономическа ситуация и др.).

Трудовите договори се поддържат в настоящия си вид и служителите получават обезщетение от работодателя си за техническа безработица, равно на около 70% от почасовия размер на брутното им възнаграждение. От своя страна, компанията получава обезщетение от държавата за поддържане на работната си сила.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Yazaki затваря заводите си в България, праща вкъщи 4500 души

Затварят автомобилни заводи в Германия?

Задават ли се масови съкращения в автоиндустрията?

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички