Баркодът навърши 50 години, но дебатът кой е създателят продължава и до днес


Баркодът навърши 50 години, но дебатът кой е създателят продължава и до днес
Снимка: iStock

2309

Баркодът – малкият правоъгълник, съдържащ тънки и дебели успоредни линии, присъстващ на всеки продукт и опаковка, навършва 50 години. Технологията е почти толкова става колкото спорът, кой е оригиналният създател на баркода.

От своето създаване, универсалният продуктов код (upc) се превърна в най-използвания инструмент по света за идентифициране на продукти и техните производители. Милиарди артикули биват сканирани всеки ден в на практика всички индустрии – от авиокомпаниите през фармацевтичния бизнес до кино салоните.

Технологията зад баркода, разчитаща на употребата на лазер, промени търговията на дребно, правейки възможно съществуването на големите магазини, лесното връщане на стоки, поддържането на складови наличности по света, както и не особено популярните каси за самообслужване, пише CNN.

Китай се стреми да разработи и развие 6G технологията

Влиянието на технологията е „революционно”, казва Нийл Сондърс, управляващ директор в GlobalData. Баркодът е „по-ефективен и рентабилен” за търговците на дребно, като позволява „гъвкавост по отношение на поставянето на цени. Понастоящем едва ли има продукти, които не използват баркод за идентификация”, посочва той.

Кой е създателят на баркода?

Както често се случва при важните открития, пътят им съвсем не е гладък. Индустрията първоначално се противопоставя на новата технология, а последвалия успех на баркода се превръща в причина за спорове кой седи зад откритието.

Това, което не се оспорва, е, че във времената на просперитет след Втората световна война и в резултат на бързата поява нови потребителски продукти, на гражданите в САЩ започва да им омръзна да чакат на дълги опашки пред касите в магазините. Това провокира още през 40-те години на миналия век разработване на системи за ускоряване на обслужването в супермаркетите.

Бърнард Силвър и Норман Джоузеф Уудланд, двама дипломирани студенти от Drexel University във Филаделфия, получават патент за ранна баркод система през 1952 година. По-късно Уудланд посочва, че моделът е бил вдъхновен от морзовата азбука, която научил докато бил бойскаут.

Първата 3D принтирана ракета излетя, макар и да не стигна околоземна орбита

Но техният прототип е оформен в нещо като мишена с концентрични кръгове, което понякога правело баркода труден за разчитане. Още дълги години ще минат докато в играта се намеси оптичното сканиране чрез лазер, което ще превърне баркода в работещо решение в големи мащаби.

Консервните компании не понасят баркода

Междувременно, веригите супермаркети Kroger, Food Fair и британската Sainsbury’s също работят върху прототипи или проекти, като срещат отпор на идеите си. Първоначално търговците на хранителни стоки се противопоставят на една такава универсална система, а консервните компании ненавиждат както идеята, така и потенциала за допълнителни разходи, произлизащи от задължението да щамповат продуктите си, отбелязва изданието Smithsonian Magazine в материал от 2015 година, посветен на историята на баркода.

В крайна сметка бързината и удобството, което предлага технологията надделяват над опонентите на баркода.

Конкретното въвеждане на баркода се случва на малко по-късен етап – през 60-те години на миналия век. Дейвид Колинс, инженер в Sylvania Electrics, открива начин за сканиране баркодове чрез проблясъци светлина, първоначално използвайки баркодове за проследяване на железопътни вагони, като ги етикетира с ленти в различни цветове.

Защо възходът на изкуствения интелект притеснява Илон Мъск?

През 2022 година, The Wall Street Journal в некролог на Клинс, посочва, че той е изобретателят на баркода.

За рожден ден на баркода се смята на 3 април, 1973 година, тъй като това е денят, в който версията на IBM, създадена от инженера Джордж Лорър, получава одобрение като индустриален стандарт.

В некролога на Лорър в New York Times от 2019 година, той е посочен като дизайнера и разработчика на баркода, въпреки, че отбелязва, че Лорър не е получавал лицензионни плащания за изобретението си.

Какво е бъдещето на смартфоните според „бащата на мобилния телефон”

През лятото на 1974 година, първият продукт с баркод преминава през касата на супермаркет Marsh в покрайнините на Трой, щата Охайо, отбелязвайки началото на технологичната революция. Първият сканиран продукт е опаковка дъвки на тогавашна цена от 1.39 долара.

Години по-късно, Smithsonian поставят реплика на въпросната опаковка дъвки в музейна експозиция, посветена на историята на баркода.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички