Физици създадоха камера, която може да „вижда“ зад ъгъла


Физици създадоха камера, която може да „вижда“ зад ъгъла
Снимка: Pixabay

3995

Американски учени създадоха холографска камера с висока разделителна способност, която може да "вижда" обекти зад ъгли, в мъгла или зад други непрозрачни препятствия. Откритието е описано в научното списание „Nature Communications“. Как и къде да използваме WiFi IP камери

Устройството се състои от светлочувствителна матрица и два лазерни излъчвателя. Те произвеждат т.нар. синтетични светлинни вълни, които могат да се използват за създаване на холографски изображения, дори след като тези лъчи се разсейват при среща с твърди обекти или други непрозрачни препятствия като мъгла, предаде БГНЕС.

Флориан Виломитцер, един от създателите на камерата, доцент в Северозападния университет в Еванстън (САЩ), и колегите му забелязват, че някои от физическите характеристики на това разсеяно лъчение биха били много различни за лазерни лъчи с много сходни дължини на вълните. Учените предполагат, че това може да се използва за създаване на триизмерни изображения на обекти, с които разсеяните лъчи взаимодействат, за да преминават през или заобикалят непрозрачно препятствие.

С подобни съображения физиците са разработили алгоритъм, който съпоставя "шарките" на тъмните и светлите петна от разсеяните лъчи на два лазера и се опитва да открие в тях изображение на скрития обект.

Учените тествали работата на устройството върху логото на своя университет, което било скрито зад непрозрачен екран. Оказало се, че камерата не само е успяла да заснеме логото, но и да възпроизведе точното положение на неговите елементи - буквите N и U - в триизмерното пространство. Според учените тяхната камера може да наднича зад ъглите и да снима обекти, разположени в частично или напълно непрозрачни структури.

Например физиците предполагат, че разработената от тях технология може да се използва за фотографиране на човешки вътрешни органи, както и на различни компоненти на промишлени и самолетни турбини и други сложни механични продукти, чиито дефекти трудно се откриват, докато са в неизправност. "Суперкамери" дебнат за нарушители на пътя

"Устройството засича видима светлина или инфрачервено излъчване, но същият принцип може да се използва и за други видове вълни. Например можем да работим със звук или радиовълни по подобен начин, което ще ни позволи да създадем нови видове телескопи и сонари", добавя Флориан Виломитцер.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички