Лансират синтетични утроби и машини за раждане


Лансират синтетични утроби и машини за раждане
Снимка: Pixabay

5354

Група богати IT лидери, сред които главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск, съоснователят на Ethereum Виталик Бутерин и главният изпълнителен директор на стартъпа Gumroad Сахил Лавиня, предизвикаха шок, като предложиха да се създаде нещо, което беше оприличено на случващото се в "Матрицата". Предприемачите предлагат да се използват "синтетични утроби", които да заместят човешките майки, в опит да се "премахне голямото бреме на бременността", след като милиардерът Илън Мъск изрази опасения за "демографски срив", предаде Dariknews. Мъск: Правете повече деца, иначе цивилизацията ще се разпадне

Сахил Лавиня, оснонател на платформата за маркетинг на съдържанието Gumroad, се изказа в Twitter за необходимостта да се работи върху технологии, които ще увеличат плодовитостта. „Трябва да инвестираме в технологии, които ще направят раждането много по-бързо, по-лесно, по-евтино, по-достъпно… Синтетични утроби и т.н.”, пише Лавиня, предаде БГНЕС. 

Предложението му бе в отговор на изявление на Илон Мъск, който също в Twitter изрази тревогата си от намаляването на раждаемостта на Земята. Мъск призова за борба с този проблем, защото бездействието може да доведе до факта, че просто няма да има кой да колонизира Марс, за което мечтае главният изпълнителен директор на SpaceX. 

Лавин беше подкрепен от неговия колега руско-канадския програмист Виталий Бутерин, съосновател на блокчейн системата Ethereum. Той отбеляза, че създаването на синтетични утроби ще позволи на жените да работят повече, което ще намали финансовото несъответствие между мъжете и жените. „Синтетичните утроби ще премахнат тежкото бреме на бременността, което значително ще намали неравенството”, написа Бутерин в Twitter. Защо създателят на Ethereum не е изненадан от срива при криптовалутите?

В мрежата подобни предложения бяха посрещнати негативно. Някои ги сравниха със сюжета на филма „Матрицата“.

„Повечето хора, които решават да нямат деца, го правят, не защото им липсват бързи и леки синтетични утроби, а защото чувстват, че трябва да бъдат милионери, за да ги издържат”, написа журналистът Амил Ниязи.

„Толкова е антиутопично... Защо не създадем система, при която всеки, който допринася за обществото, печели достатъчно, за да създаде семейство, да си купи къща и да живее, вместо постоянно да губи пари поради инфлация?”, написа цитиран от БГНЕС потребител на Twitter.

Идеята на ИТ специалистите има и предимства - това се отнася до самия „товар“, който жената трябва да носи. Учени разкриха план за превръщането на Марс в Земя

„Нито една от жените не е станала по-красива след раждането. Слава Богу, отминаха дните, когато жените бяха принудени да раждат по 6-7 деца, защото 4-5 от тях ще умрат от треска или коремен тиф. Защо да не легитимираме машини за раждане? Това ще е логичната следваща стъпка след сурогатното майчинство. Жените няма да изпитват хормонални бури, няма да им се налага дълго време да преминават през рехабилитационен период, да рискуват здравето си. Тук има само един проблем - положението на жените в обществото ще се влоши, защото ще изчезне "смисълът" им. Защо ли при новините за терористични атаки и бедствия винаги отделно се подчертава колко жени и деца са загинали? Защото това е нашето бъдеще. Ако една жена умре в разцвета на живота си, умира и биологичният й потенциал – възможността да даде на страната потомство. А сега си представете как ще изглежда едно общество, в което всяка жена до 22-годишна възраст бъде задължена да предаде яйцеклетката си в банка“, пише в Telegram-канала „Небожена“, предаде още БГНЕС.

Според ООН световното население ще достигне 9,7 млрд. души през 2050 г. и може да достигне своя пик от близо 11 млрд. души около 2100 г. Най-голямата част от този ръст на населението обаче се очаква да бъде в Африка, а останалата част от световното население ще започне да се свива доста преди края на века, отбелязва Dariknews.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички