Ваксината на Pfizer и BioNTech предпазва от южноафриканския вариант на Covid-19


Ваксината на Pfizer и BioNTech предпазва от южноафриканския вариант на Covid-19
Снимка: Getty Images/Guliver

7665

Ваксината на Pfizer и BioNTech е "високоефективна" срещу Covid-19 поне за 6 месеца. Това обявиха двете компании, позовавайки се на резултатите от актуално клинично проучване, проведено сред над 12 000 души, ваксинирани през последната половин година.

91,3% е средната ефективност на ваксината за предотвратяване на заразяване с коронавирус през въпросния период. Настоящият процент на ефективност е по-нисък от първоначално отчетените 95% през ноември при проучване сред 44 000 души, което е логично заради новите варианти на Covid-19, които се разпространяват по света, предаде Reuters.

Препаратът на на Pfizer и BioNTech предпазва на 100% и от опасния южноафрикански вариант на коронавируса - B1351, показва проучването, в което са се включили и 800 души в ЮАР. Случаи на южноафриканския щам вече са открити в 25 американски щата и територии. 

Ваксината осигурява 100% защита срещу тежко протичане на коронавирусната инфекция, според дефиницията за критични случаи на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC), и 95,3% - според методологията на Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA). Ремдесивир помага и срещу новия щам на Covid-19

Участниците в клиничното проучване не са проявили никакви сериозни странични ефекти 6 месеца след поставяне на втората доза, посочват от Pfizer и BioNTech. Ваксината е еднакво ефективна независимо от възраст, раса, пол или етническа принадлежност, каото и сред участниците с различни хронични заболявания.

Данните от проучването "предоставят първите клинични резултати, според които ваксината може ефективно да предпази от циркулиращи в момента варианти, критичен фактор за достигане на стадния имунитет и прекратяване на тази пандемия за световното население", казва в изявление изпълнителния директор на BioNTech Угур Шахин.

Благодарение на резултатите от проучването фармацевтичните компании могат да кандидатстват за пълно одобрение пред регулаторните органи в САЩ. До момента ваксината се прилагаше с помощта на спешно разрешение от Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ.

"Тези данни затвърждават нашето схващане, че имаме наистина мощни ваксини", казва Дани Алтман, професор по имунология в британския Имперски колеж в Лондон, който не участва в изпитанието на Pfizer. Според него ефективността срещу южноафриканския вариант е "особено забележителна", тъй като ваксината ще предложи ефективна защита в реални условия, където могат да циркулират няколко различни варианта на Covid-19.

Преди дни беше оповестено проучване, според което ваксината на Pfizer/BioNTech и тази на компанията Moderna вече са ефективни на 80% две или повече седмици след поставяне на първата доза. Двете компаниите заявиха, че тяхната ваксина защитава на 100% деца на възраст между 12 и 15 години.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички