ЕС смята да въведе задължителна забрана за използване на 5G оборудване на Huawei


ЕС смята да въведе задължителна забрана за използване на 5G оборудване на Huawei
Снимка: iStock

2767

ЕС обмисля задължителна забрана за държавите членки да използват в своите 5G мрежи компании, за които се смята, че са риск за сигурността, включително китайската телекомуникационна група Huawei, предава Financial Times, позовавайки се на служители, запознати с обсъжданията. Този ход се случва в момент, когато в Брюксел се засилва загрижеността, че някои национални правителства протакат работата по въпроса, смятат източниците пред FT.

„Само 1/3 от страните от ЕС са забранили на Huawei да участва в критични части от 5G комуникациите на блока въпреки препоръките, изложени от Брюксел, за изключване на високорискови доставчици от технологични инвестиции. Това е твърде малко. И това излага на риск колективната сигурност на съюза“, заяви Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар на ЕС, пред министрите на телекомуникациите на блока на среща миналия петък.

Препоръките, които бяха единодушно приети от държавите членки през 2020 г., са от изисквания за сертифициране до диверсификация на доставчиците.

Насоките не съдържат забрана, но хора, които са пряко запознати с въпроса, заявиха, че ЕС може да въведе задължителна забрана за компании, за които се счита, че представляват риск за сигурността, като Huawei, ако държавите членки, включително Германия, продължат да се бавят.

ЕК отказва да коментира темата. Предвижда се следващата седмица изпълнителният орган на блока да докладва за напредъка в целия блок при изпълнението на препоръките.

Нови правила, налагащи забрана, е малко вероятно да бъдат въведени преди изтичането на 5-годишния мандат на настоящата ЕК през 2024 г., предвид времето, необходимо за получаване на подкрепата на ЕП и държавите членки за всеки нов закон.

Huawei се противопостави на политизирането оценката на киберсигурността. „Оценяването на рисковете за киберсигурността, без да се придържаме към технологичните стандарти, или изключването на конкретни доставчици от системата без подходяща технологична оценка, е нарушение на принципите на справедливост и недискриминация, а и против законите и разпоредбите на ЕС и неговите държави членки“, обявиха от компанията.

Според нея нито един съд досега не е установил, че Huawei е участвала в злонамерена кражба на интелектуална собственост, нито е изисквал от Huawei да плати обезщетение за нарушаване на чужда интелектуална собственост.

Вашингтон обвинява Huawei, че е престъпно предприятие, което е крадяло интелектуална собственост от американски компании, нарушавало е санкциите срещу Северна Корея и е правило неверни изявления пред ФБР. САЩ призовават съюзниците си да забранят достъпа на компанията до тяхната критична комуникационна инфраструктура.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Технологична война: САЩ отново удари Huawei, още го смята за заплаха

Гигантът Huawei също се готви да избяга от Русия

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички