ЕС засилва контрола над 19 онлайн платформи, включително Facebook, TikTok и Twitter


ЕС засилва контрола над 19 онлайн платформи, включително Facebook, TikTok и Twitter
Снимка: iStock

3835

Брюксел представи списък с 19 големи онлайн платформи, включващ Twitter, и основните услуги на Amazon, Apple, Google, Meta и Microsoft, които ще подлежат TikTok на засилен контрол от края на август, предаде БТА, като се позовава на AFP.

Компаниите, всяка от които с над 45 млн. активни потребители в ЕС, ще бъдат поставени под надзора на ЕК и ще подлежат на по-строги правила, като задължението за независим годишен одит, за да се гарантира, че се борят ефективно срещу дезинформацията, омразата в мрежата и фалшификациите.

„Обратното броене за тези 19 много големи онлайн платформи и търсачки започна“, обяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон. По думите му трябва напълно да съблюдават специалните задължения, които им налага Законът за цифровите услуги (DSA), исторически регламент, влязъл в сила в средата на ноември в ЕС. Забраниха и на евродепутатите да използват TikTok

Онлайн гигантите имат срок до 25 август да приведат практиките си в съответствие със закона.

Нарушителите са заплашени с глоба, която може да достигне 6% от световния им оборот, а в случай на повторни сериозни нарушения и от временна забрана да упражняват дейността си в ЕС.

19-те платформи са определени на базата на броя потребители в Европа, които трябваше да публикуват преди 17 февруари.

Тиери Бретон изрази задоволството си, че Twitter е приел да се подложи на тест за съответствие, „в края на юни“ в Сан Франциско. Той уточни, че TikTok също е проявил интерес към подкрепата, предложена от ЕК на всички засегнати участници.

В публикувания списък са включени още 5 услуги на Google: търсачката, картографската услуга Maps, магазинът за приложения Play Store, онлайн продажбите Shopping и видеоплатформата Youtube.

В него присъстват социалните мрежи Facebook и Instagram на групата Meta и търсачката Bing, професионалната социална мрежа LinkedIn на Microsoft, Apple с магазина с приложения AppStore и лидерът в онлайн търговията Amazon. AliExpress, логистичната марка на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba, социалната мрежа Snapchat, услугата за споделяне на снимки Pinterest, онлайн енциклопедията Wikipedia и европейският лидер в онлайн продажбите на модни стоки Zalando допълват списъка.

Междувременно британското правителство също представи проектозакон, който ще предостави по-голяма власт на регулаторите за защита на онлайн потребителите от онлайн измами и фалшиви новини и ще засили конкуренцията в дигиталните технологии.

Британският проектозакон за дигиталните пазари, конкуренцията и потребителите предвижда да бъдат предоставени на регулаторните органи повече правомощия, за да намалят господстващата роля на технологичните компании под заплахата за глоби до 10% от годишните им приходи.

Според предложенията от онлайн платформите и търсачките може да се изисква да предоставят на конкурентите си достъп до данните им или да бъдат по-прозрачни за начина, по който магазините им за приложения или търговски площадки работят.

Новите правила, които още трябва да преминат през законодателен процес и да си гарантират парламентарно одобрение, ще се прилагат за компании с глобални приходи от 25 млрд. британски лири или приходи от 1 млрд. лири във Великобритания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европейската комисия забрани TikTok на служителите си

Забраниха TikTok и в страна на Балканите

Край на безплатните сини отметки в Twitter

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички