Как да залагате, за да не фалирате


Как да залагате, за да не фалирате
Снимка: iStock

3916

Любителите на спортните залози почти винаги са изправени пред съществен въпрос – как да управлявам парите си, за да не фалирам и как да управлявам своята банка (тоест – парите, които мога да си позволя да загубя). Мнозина от хазартните личности, които са начинаещи, не прилагат никакви умения, не използват съвети и на практика се хвърлят в морето от акули, което може много бързо да ги превърне в губещи... и то сериозно губещи играчи.

Регистрирането/отварянето на нова сметка в някой от топ букмейкърите винаги е брак по сметка. Дали става въпрос за по-популярни компании, като Bet365, Уинбет, Bwin, или по-нови брандове на пазара, няма особена разлика. Вие се опитвате да надхитрите хазартната компания, за да спечелите, както и тя вас. Няма букмейкър, който иска непрестанно да губи, тоест – вие да сте на постоянна печалба. Но, използвайки различни стратегии или съвети, подготвяйки се за вашите залози по-професионално, може да извлечете максимум от действията си.

Най-често един успешен играч се характеризира с две качества: способността да намира залози с по-голяма стойност и умението да използва правилно банката си. Ако предположим, че имате добра подготовка и натрупани знания относно даден спорт, футболно първенство, отбори и т.н. и умеете да намирате най-добрите коефициенти, преди да заложите, тогава остава отворен въпросът колко пари трябва да заложите, за да бъде оптимално спрямо цялата сума, която имате под формата на банка.

Един от първите съвети, които е добре да знаете, е да не използвате пари на заем, за да залагате. В такъв случай съвсем скоро ще разберете, че самият психологически натиск да върнете, колкото се може по-бързо заема, ви тласка още повече към дъното. Може да стартирате със сума, която може да си позволите да загубите. Всеки човек има психологическа граница на разумна загуба – за някой това са 10 лева, за друг 100 или 1000 лева. Заложете толкова и си помислете, че ако залогът ви е губещ, няма да се превърне в драматичен момент.

1. Залози с фиксиран процент от банката

Това е един от вариантите, при който имате фиксиран процент на залог от общата ви банка. Да кажем, че тя е 100 лева, залагате винаги 10% от общата сума (тоест по 10 лева на залог). Естествено, ако имате късмет и залозите ви са печеливши, банката ще расте с всеки изминал залог и обратно – при загуби, ще намалява. Тук обаче изниква въпросът с големината на коефициентите. Понякога залог от 10 лева на коефициент 1.20 не е обоснован. Евентуалната ви печалба от този залог, ще бъде 12 лева и няма смисъл да се рискува. Така че тук трябва да приложите уменията си да изберете най-подходящия коефициент, за да има смисъл.

2. Стратегия "фиксирана печалба"

Много интересен вариант, който се доближава максимално до предишния. Само че с основната разлика – взима се предвид коефициентът на пазара, на който залагаме. Например, искаме крайната печалба от всеки залог да е 100 лева. Ако коефициентът е 2.00, тогава сумата, която трябва да заложите е 50 лева. Ако обаче коефициентът е 10.00, трябва да заложите само 10 лева. Тоест, тук не фиксираме сумата на залога, а на евентуалната печалба и спрямо коефициента, варираме с парите, които залагаме.

Тази стратегия обаче има недостатък – ако искате да спечелите 100 лева, но изберете да заложите на коефициент 1.20!? Трябва да заложите малко повече от 80 лева, за да умножите по 1.20 и да получите печалба от 100 лева! Сами разбирате, че няма никакъв смисъл да се рискува по подобен начин. По-скоро стратегията важи, когато играете на високи коефициенти. Колкото по-висок е коефициентът, толкова по-малко пари ще трябва да заложите.

3. Стратегия Критерий на Кели

Това е стратегия, която е разработена още през 50-те години на миналия век. Критерият на Кели взима предвид размера на стойността (value), която има всеки един залог. Колкото по-голяма стойност – толкова по-голям залог и т.н. Но как да определим стойността на един залог? Тук вече трябва да приложите знания, натрупан опит и професионална подготовка относно даденото събитие (футболен, баскетболен, тенис, волейболен или хокеен мач, залог на хрътки, коне или каквото се сетите).

По принцип, ако сте избрали сравнително равностойни съперници (независимо дали отбори, тенисисти, боксьори или други) и считате, че шансовете им за успех са равни – по 50%. Коефициентът на букмейкъра за победа на Отбор 1 е 2.40, за Отбор 2 също е 2.40. Банката ви е в размер на 1000 лева. Размерът на вашия залог се определя по следната формула – (2.40 х 50 – 1)/ (2.40-1) = 0.14, т.е. (14%). За това събитие трябва да заложите 14% от 1000 лева банка, т.е. 140 лева.

Може да се получи стойността да е отрицателна, тогава и процентът от формулата, който ще отговаря на сумата, която трябва да заложите, ще бъде отрицателен. Тогава сами разбирате, че събития, в които залогът няма value, не се препоръчва. Всъщност, има доста подобрения и разновидности на критерия Кели, част от които водят до минимизиране или по-скоро до оптимизиране на сумата на залозите и евентуалните загуби.

Каквото и да говорим, препоръките към любителите на залозите са все пак да се използват някакви подходи или стратегии, за да има последователност в залозите. Хаотичното залагане по-скоро води до негативен край и до бързо изчерпване на банката в сравнение с предварително планираното.

Един от най-важните съвети е за управление на банката е никога да не се опитвате да "избиете" загубите. Тоест, ако сте загубили дадена сума, да се опитвате бързо да я възстановите, залагайки все повече и повече. Когато сте изпаднали в т.нар. "Черна дупка", има няколко начина, за да преодолеете тези трудни моменти.

Съвсем логично е, че не винаги може да печелите, но когато натрупате няколко последователни и вече застрашителни за вашето финансово положение загуби, трябва да предприемете друг ход. Може да направите пауза в залаганията от няколко дни, трябва да откриете грешките си (защото явно има такива), да ги анализирате и да работите върху тях, може да се наложи дори да прекратите да залагате за по-дълъг период от време.

И залозите имат своята специфика, която никак не е за подценяване. Съществуват няколко вида играчи, както и няколко вида реакции относно евентуалните загуби. Сами трябва да определите вие към коя група спадате – Играч, който веднага опитва да си върне парите; Играч, който е ядосан от загубата, но спира да залага за известно време; Играч, който преразглежда ситуацията, осъзнава загубата, но продължава напред, гледайки в по-дългосрочен план, като не драматизира загубеното.

И за финал трябва да знаете – не се главозамайвайте, когато печелите. Разбира се, че тогава всеки изпада в еуфория, но печалбите за съжаление са временни! Трябва да осъзнаете, че печелите поради доста фактори, сред които и късмет, но той все някога ще ви избяга, а тогава трябва да знаете как да се справите със загубите. Залагайте за удоволствие и не превръщайте залозите в основен задължителен доход.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички