Колко пари плаща TikTok на създателите на съдържание?


Колко пари плаща TikTok на създателите на съдържание?
Снимка: Getty Images

15859

TikTok може да бъде мощна платформа за потребителите, които искат да изградят аудитория. Но могат ли реално създателите на съдържание да изкарват пари от генериране на гледания?

Този въпрос е особено важен за много от инфлуенсъри, които са започнали да използват приложението. Някои се целят да направят сделки с брандове като начин да си изкарват прехраната. Други изкарват приходите си от функциите за подаръци или абонаменти на живо в TikTok, или от новата партньорска програма за електронна търговия в TikTok Shop. Потребителите, чието съдържание не пасва на това в TikTok, често се насочват към YouTube.

Най-лесният начин за потребителите да печелят от социалните медии, извън сделките с брандове, е да получат дял от приходите въз основа на видеоклиповете и генерираните гледания, подход, въведен от други приложения за социално забавление като YouTube и Facebook.

TikTok въведе няколко програми за плащане през последните години, свързани с видео производителността на създателите на съдържание, включително своя Creator Fund, програмата за споделяне на приходи от реклами Pulse и своята бета версия на Creativity Program.

Както Creator Fund, така и Pulse, който обвързва плащанията на потребителите с приходите от реклами, досега са довели до сравнително малки възнаграждения за потребителите.

Ви Луонг, създател на съдържание в TikTok с около 1 милион последователи, споделя, че е печелила от $150 до $300 на месец от Creator Fund в зависимост от това колко често публикува съдържание и колко интересно е то за зрителите ѝ.

Тъй като повечето потребители, които създават съдържание в платформата, не могат да живеят с няколкостотин долара на месец, Creator Fund служи повече като джобни пари, а не като източник на устойчив доход.

Подобно на Creator Fund, програмата на TikTok за споделяне на приходите от реклами, Pulse, също е сравнително малко парче от пая, когато става въпрос за печалбите на инфлуенсърите. Осем потребителя, които споделиха месечните си печалби, брой гледания и приходи за всеки 1000 гледания на видеоклипове (RPM) от програмата през 2022 г., печелят от няколко цента до 17 долара.

Защо САЩ иска да забрани TikTok?

Програмата за творчество на компанията, която стартира в бета версия през февруари 2023 г., се оказва много по-доходоносна. Например двойката Девин и Хънтър Кордъл, създатели на съдържание в TikTok, са спечелили петцифрена сума от програмата за един месец.

„Честно казано, това ни накара да се замислим как TikTok да бъде нашият основен фокус и може би да не се разсейваме от това, което бихме могли да публикуваме в други приложения, въпреки че е наистина е важно да се диверсифицира“, споделят те.

Ето повече информация за трите програми на TikTok, които плащат на потребителите въз основа на генерираните гледания и други показатели за ефективност:

1. Фонд за създателите

Тик Ток стартира своя "Creator Fund" или Фонд за създателите през 2020 г., като обеща да плати на своите потребители общо 1 милиард долара за период от три години. Компанията не е споделила публично колко е изплатила досега от този първоначален ангажимент.

Фондът по същество е голяма сума пари, която TikTok използва, за да плаща на мнозинството от създатели с поне 10 000 последователи, които са генерирали 100 000 гледания на видеоклипове през предходния 30-дневен период. TikTok разкрива пред Businessinsider, че взема предвид фактори като брой гледания на видеоклипове, видео ангажираност и местоположението, на което е видян видеоклипа, когато определя изплащанията от Фонда за създателите.

Заложената от TikTok сума от 1 милиард долара е ниска в сравнение с общите плащания на създателите в YouTube. Изпълнителният директор на YouTube написа през 2021 г., че компанията е платила 30 милиарда долара на създатели, артисти и медийни компании за период от три години. Платформата също така създаде фонд от 100 милиона долара през 2021 г., предвиден да продължи и през 2022 г., специално за своята функция за кратки клипове "Shorts", които наподобяват тези в TikTok.

Други платформи като Snapchat са платили на инфлуенсъри стотици милиони долари, за да ги стимулират да създават кратки видеоклипове (Shorts). Преди това Instagram също плащаше на някои създатели въз основа на брой гледания, генерирани от техните кратки видеоклипове, наречени Reels, предлагайки „бонуси“ при достигане на определен брой гледания, въпреки че спря този модел в началото на 2023 г.

Инфлуенсъри, които разкриват плащанията си от фонда за създателите през последните няколко години, съобщават, че печелят само няколко цента за всеки 1000 гледания, генерирани от техните видеоклипове.

За създатели с милиони гледания на видеоклипове, такъв нисък RPM все пак може да генерира повече от 1000 долара приходи. Инфлуенсърът, посветен на темата за личните финанси, Престън Сео, който сега има 2,4 милиона последователи в TikTok, е спечелил общо около 1664 долара от Фонда за създателите от януари 2021 г. до май 2021 г., според документация, споделена с Businessinsider.

Колко пари се изкарват от канал с 1 млн. абонати в YouTube?

Създаването на съдържание в различни социални платформи отдавна е сериозен бизнес, като TikTok също не прави изключение;

Снимка: iStock

Други водещи създатели на съдържание, като MrBeast и Ханк Грийн, отчитат ниски изплащания от фонда на създателите, въпреки генерирането на огромен брой гледания.

„Когато TikTok създаде техния Фонд за създатели, беше добра стъпка напред, но въпреки това (фондът) остава от по-трудния начин за монетизация в платформата“, казва Иймън Бренън, вицепрезидент на партньорствата с потребители в агенцията за създатели на съдържание и фирмата за управление Collab, пред Insider през 2022 г. „Мисля, че регулирането и разширяването на действителната система за монетизиране на самата платформа би помогнало на всички.“

На въпроса относно притесненията на създателите за ниските изплащания, говорител на TikTok казва през юли 2022 г., че компанията разбира „колко е важно нашите създатели да бъдат оценени за тяхната работа, като очаква ценна обратна връзка от нашата общност от създатели, за да обслужват по-добре техните нужди. " От компанията посочват други функции за осигуряване на приходи като абонаменти на живо, които са достъпни за потребителите.

2. Програма за творчество

В началото на 2023 г. TikTok започна да тества нова опция за финансиране на творци, която нарича "Creativity Program" или Програма за творчество. Новата програма е предназначена да плаща на създателите "по-висок среден брутен доход" за видеоклипове, които са по-дълги от една минута. Подобно на Фонда за създателите, потребителите трябва да имат поне 10 000 последователи и да са постигнали 100 000 гледания на видеоклипове през последните 30 дни, за да се присъединят. Създателите могат да участват само в една от двете програми едновременно.

Първоначалните приходи от програмата бяха много по-доходоносни, вдъхновявайки някои създатели да публикуват по-дълги видеоклипове доста по-често.

3. TikTok Pulse

През май 2022 г. TikTok обяви, че пуска нов продукт за контекстно рекламиране, в който брандовете могат да купуват реклами в различни категории като мода, готвене и красота, заедно със съдържанието, което попада в „топ 4%“. Компанията се съгласи да раздели половината от приходите със създателя, чийто видеоклип се появи преди рекламата във фийда. Само създатели с поне 100 000 последователи отговарят на изискванията за програмата.

Компанията обяви през май 2023 г., че също така тества версия на програмата Pulse за издатели на традиционни медии, наречена Pulse Premiere.

Както при Фонда за създатели, първоначалните плащания от TikTok Pulse не са впечатляващи, казват създатели на съдържание.

Докато повечето създатели са изкарвали от Pulse RPM в диапазона на $7 до $8, един създател отчита RPM, близо до $3. RPM на създателите са били конкурентни на TikTok Pulse в сравнение с други решения за приходи от реклами като партньорската програма на YouTube за по-дълги клипове, но данните относно гледанията, генериращи приходи, показват, че те са на сравнително ниско ниво, често падащи под 1000 показвания.

„Бях супер развълнуван да се присъединя, но днес съм с шест цента по-богат“, казва Бетс Уолър, създател на съдържание с игри, който има около 390 000 последователи в своя TikTok акаунт Forrest Dump.

Уолър има само осем гледания на видеоклипове, отговарящи на условията за печалба от Pulse през периода на плащане между 30 септември и 30 октомври 2022 г., въпреки публикуването на видеоклипове, които са събрали десетки хиляди, стотици хиляди и дори милиони гледания.

Други създатели забелязаха сходен модел на гледанията, монетизирани чрез Pulse, падащи далеч под общия брой гледания на видеоклипове за периода на плащане.

Говорител на компанията казва пред Busnessinsider, че дори видеото на даден потребител да генерира милиони гледания, това не означава, че всяко гледане на видео е последвано от Pulse реклама. Поради естеството на алгоритъма на TikTok, някои видеоклипове допринасят за повече рекламни импресии от други, посочват те.

„Продължаваме да работим върху подобряването на Pulse, за да можем по-добре да подкрепим нашите създатели и рекламодатели, и очакваме с нетърпение да разширим нашите възможности за монетизация“, посочват от компанията.

YouTube пусна подобна програма за споделяне на приходите от реклами за своята функция за късометражни видеа в началото на 2023 г. Шест създатели, които споделиха своите изплащания през февруари 2023 г. с Businessinsider, съобщиха, че са спечелили стотици долари за видеоклипове, събрали милиони гледания, възлизащи на ефективен RPM от около 4 до 5 цента.

Източник: Businessinsider.com

"Изкуственият интелект ще бъде най-голямата машина за правене на пари в историята": Два начина как да се възползвате

ЕС глоби TikTok с 345 млн. евро във връзка с данни на деца

TikTok планира да увеличи продажбите чрез онлайн магазина си до 20 млрд. долара

TikTok пуска рекламен продукт, който ще плаща повече на създателите на съдържание

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички