Microsoft пусна чатбота Copilot за офис приложенията си


Microsoft пусна чатбота Copilot за офис приложенията си
Снимка: iStock

1397

Microsoft е готов да се наслади на следващия етап в своя растеж. В сряда компанията започна да продава добавката с изкуствен интелект, виртуалния асистент Microsoft 365 Copilot към своите абонаменти за приложения на Office, насочени към бизнеса, предава CNBC.

Функцията, която се появява в Word, Excel и други програми на Office, ще струва 30 долара на човек на месец. Това може да добави до над 10 млрд. долара годишни приходи до 2026 г., пишат анализаторите на Piper Sandler Брент Брейслин и Хана Рудоф в бележка до клиентите по-рано тази седмица.

Microsoft цели да се възползва максимално от водещата си позиция на софтуерния пазар за продуктивност, където Google работи, за да спечели дял. Междувременно Google също пусна подобрението Duet AI за абонаменти за своите инструменти Workspace.

Моделът на Piper Sandler предполага, че 18% от отговарящите на условията потребители ще използват Copilot. Това може да е предприемчиво, но „ще има елемент на FOMO в това. Ако сте в индустрия, която се конкурира с някой, който има Copilot, а вие нямате, вие сте в неизгодно положение“, каза Браселин пред CNBC в интервю във вторник.

Снимка: iStock

Piper Sandler има еквивалент на рейтинг за купуване на акциите на Microsoft, нараснали с 41% тази година, спрямо печалба от 9% за индекса S&P 500, в който е включена.

„Клиентите ни казват, че след като използват Copilot, не могат да си представят работа без него“, отбеляза изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела пред анализатори на конферентен разговор миналата седмица.

След като разкри плановете си за Copilot през март, Microsoft обяви през септември, че първо ще се насочи към най-големите компании. По време на разговора миналата седмица Надела заяви, че 40% от компаниите във Fortune 100, класацията на компаниите в САЩ по приходи, използват Copilot в платена програма за ранен достъп само с покана, обявена през май, като посочи 5 от тях поименно: Bayer , KPMG, Mayo Clinic, Suncorp и Visa.

Предварителният преглед беше обявен през май, преди по-малко от 6 месеца и затова няма много данни как Copilot влияе върху производителността. „Много от разговорите, които сме водили дори с клиентите с ранен достъп, са в твърде кратки времеви рамки, за да имаме представа как те използват инструментите“, обясни Джейсън Уонг, анализатор в Gartner, изследовател на технологичната индустрия.

Компаниите се нуждаят от поне 300 лиценза за служители, за да получат достъп до Copilot. Предизвикателството за Microsoft е да постигне широко разпространение и употреба, което може да отнеме време.

Снимка: iStock

По думите на Уонг Gartner насърчава организациите да експериментират с генеративен изкуствен интелект, който може да създава синтетични изображения и текст само с няколко думи. „Мисля, че достигането до 20% ще е разумно в рамките на 2 до 3 години за технологии като Copilot, защото ще има ранни осиновители и бързи последователи“, обясни той.

Може да е най-лесно за компаниите да разпространят Copilot на най-вече високоплатените ръководители, чието време е ценно, заяви Браселин. Инструментът може да им помогне да приоритизират имейлите и бързо да разберат документите.

„Но висшето ръководство може да причини главоболия на техническата поддръжка. Може би е по-разумно първо да дадете Copilot на технически поготвени служители, използвали генеративен изкуствен интелект за лична употреба и са запознати с недостатъци като възможността за предоставяне на неточна информация“, обясни Уонг. Microsoft признава на уебсайта си, че „не е гарантирано, че отговорите, представени от генеративния AI са 100% реални“

Това не е обезсърчило хората да използват ChatGPT на OpenAI, поддържан от Microsoft, чиито езикови модели са в основата на Copilot. След стартирането на ChatGPT през ноември 2022 г., Microsoft и други големи софтуерни компании се активизираха бързо, за да включат подобни генеративни функции. Microsoft заяви, че подканите и отговорите в Copilot не се използват за обучение на езикови модели и се придържат към стандартите за поверителност на компанията.

„Microsoft няма да се възползва само от новите месечни такси за Copilot. Докато настройват инструмента, компаниите може да използват допълнителни облачни услуги на Azure, като Purview за управление на данни“, отбеляза Уонг.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Директорът на OpenAI смята, че изкуственият интелект може да унищожи човечеството, но все пак иска да се използва

Microsoft е планирала инвестиция за милиарди в Apple

Всеки ученик у нас може да ползва безплатно офис пакет на Microsoft на до 5 устройства

 Кои са 10-те най-печеливши компании в света?

Как изкуственият интелект може да трансформира юридическата професия?

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички