Може ли изкуственият интелект да помогне за отслабването и влизането във форма?


Може ли изкуственият интелект да помогне за отслабването и влизането във форма?
Снимка: iStock

4354

В началото на всяка година много хора по света се опитват да изпълнят „новогодишното си обещание“ – да отслабнат и да влязат в по-добра физическа форма. Може ли изкуственият интелект да е от полза и да замени треньорите?

„Никога преди не бях стъпвал във фитнес зала. Намирах го за твърде смущаващо. Освен това е много скъпо и неудобно, когато трябва да пътувате, за да стигнете до там“, казва Варун Банот, главен изпълнителен директор на компанията за фитнес софтуер Magic AI.

Преди няколко години Банот се сблъсква със здравословни проблеми заради които му се налага да отслабне. Той преобразява живота си с помощта на личен треньор.

Но след това постепенно стига до идеята, че съветите от AI фитнес чатбот, който да е близо до храта в собствените им домове, могат да направят здравословния начин на живот много по-достъпен. И така през 2021 г. той създава своята компания Magic AI, разказва BBC.

Неговият основен продукт, Magic Mirror, е огледало със сензорен екран, което възпроизвежда видео на генериран от AI треньор.

„Когато влезете, вие въвеждате цялата си биометрична информация и след това изкуственият интелект генерира персонализирана програма, точно като човешки личен треньор“, казва Банот.

AI треньорът може да говори с вас чрез високоговорители и с помощта на камери за проследяване на движенията, като при тренировка предлага незабавна обратна връзка и предложения. Докато напредвате, той създава нови тренировки.

AI във фитнеса

Снимка: iStock

Използването на AI в глобалната фитнес индустрия и продължава да расте. Този сегмент от пазара е формилрал оборот от около 7,8 млрд. долара през 2022 г., като прогнозите на експертите са, че стойността му ще скочи до 35,6 млрд. долара до 2030 г.

Броят на фитнес приложенията, които използват AI, се умножава, а някои потребители просто поставят задачи на популярния AI чатбот ChatGPT да измисля тренировки за тях.

Нарастването на базираните на изкуствен интелект приложения за фитнес предполага, че някои хора се чувстват по-удобно да взаимодействат с компютър, отколкото с човек. Други пък ценят удобството да имат фитнес треньор в джоба си.

Може ли обаче AI наистина да възпроизведе мотивацията, която идва от човешкото взаимодействие? Физиотерапевтът и учител по пилатес Естер Фокс не мисли така.

“Хората искат да говорят с някого, когото познават и на когото имат доверие. AI не е нещо, което бих искала особено да използвам“, казва тя.

Снимка: iStock

Начинът за постигане на резултати, казва Фокс, е чрез свързване с хората. „Когато хората се чувстват чути и разбрани, те ви слушат и правят това, което искате. Има много емоционална интелигентност, която влиза в здравето и фитнеса, и тя просто не може да бъде замененас AI“, коментира още тя.

Естер Фокс казва, че хората още реагират по-добре на работата с истински треньори.

За разлика от нея, британската спринтьорка и носител на бронзов олимпийски медал Дезире Хенри е един от гласовете и телата на AI треньорите, които се появяват на екрана на фитнес огледалата Magic AI.

„Дори ако правите домашна тренировка сами, усещането е, че някой ви подкрепя по време на сесията“, казва тя.

Варун Банот отбелязва, че идеята не е да се заменят фитнес залите, а да се работи заедно с тях. „Както Netflix и киното, или доставката на храна и ресторантите. AI е алтернатива на фитнеса за хора, които ценят гъвкавостта и удобството“, смята той.

Първата AI фитнес зала

Снимка: iStock

И докато повечето AI фитнес приложения са проектирани като самотно занимание, вече е открита и първата фитнес зала, в която хората могат да тренират заедно, но под напътствията на AI треньори.

В пространството на Lumin Fitness в Далас, Тексас, върху стените са поставени светодиодни екрани, откъдето лични треньори с изкуствен интелект насочват до 14 посетители на фитнес залата наведнъж чрез персонализирани тренировки или интервални тренировки с висока интензивност.

Всеки човек има своя собствена станция, където екран, оборудван със сензори, които проследява както движенията на трениращия, така и специално създаденото оборудване на фитнес залата, включително дъмбели, медицински топки и въжета за скачане.

Потребителите получават вербална обратна връзка от AI чрез слушалки.

Снимка: iStock

„Сензорите в студиото могат да наблюдават всеки член на класа, да следят формата му и да дават обратна връзка за всяко движение“, казва Брандън Бийн, съосновател и главен изпълнителен директор на Lumin Fitness.

В залата обаче има и реален треньор, който допълва инструкциите на AI приложението.

Физиотерапевтът Луси Макдоналд казва, че ако изкуственият интелект е програмиран правилно, има огромен потенциал той да помага на хората да напредват в своите упражнения.

Въпреки това тя предупреждава, че изкуственият интелект може не винаги да прави нещата правилно и затова хората все пак трябва да се консултират с реален експерт, ако не искат да рискуват контузии и здравословни проблеми.

Източник: BBC 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бил Гейтс към Сам Алтман: Не очаквах ChatGPT да стане толкова добър

Изкуственият интелект е опасност за финансовата система, предупреждават за първи път регулатори в САЩ

Нестандартната употреба на изкуствения интелект: Как AI се справя с откриването на животни?

Изкуственият интелект е заплаха не за работните места, а за нивото на заплащане

Как изкуственият интелект ще помага в селското стопанство?

Какво очакват работодателите да знаят служителите им за работата с изкуствен интелект?

Microsoft въвежда нов клавиш за изкуствения интелект

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички