Нестандартната употреба на изкуствения интелект: Как AI се справя с откриването на животни?


Нестандартната употреба на изкуствения интелект: Как AI се справя с откриването на животни?
Снимка: iStock

1941

Защитникът на китовете Тед Чийсман признава, че огромните животни не позират търпеливо за снимки. Вместо това при повечето пътувания с цел наблюдение на китове той споделя, че „виждате 2% от кита за 2% от времето“.

Въпреки това излизането с лодка, за да се опитате да забележите кит, остава много популярно, пише BBC.

Около 13 млн. души наблюдават китове всяка година по света, а индустрията се оценява на 2,1 млрд. долара.

Гърбавият кит е звездата в бизнеса за наблюдение на китове, тъй като е сравнително често срещан и прекарва известно време на повърхността. Чийсман също отбелязва, че гърбавият кит е „много привлекателен“, като най-големите късметлии сред наблюдателите на китове стават свидетели на скок във водата или движение на опашката.

За да помогне на хората да почувстват по-близка връзка с кита, който са видяли изследователската компания на Чийсман – HappyWhale, позволява на потребителите да качват свои снимки на уебсайта им.

След това софтуерът за изкуствен интелект на HappyWhale бързо претърсва базата данни с над 70 000 различни кита, за да ви покаже точното животно, което гледате.

Той може да ви каже името на кита, ако вече му е дадено такова, или да ви покани да му изберете. Ако китът е регистриран преди това, софтуерът ще ви покаже карта на всички места по света, където е бил забелязан.

Изкуственият интелект работи, като използва адаптиран софтуер за разпознаване на човешко лице, за да идентифицира уникално оформената, оцветена или маркирана опашка на всеки кит.

Чийсман посочва, че изкуственият интелект е толкова ефективен, че няма нужда опашка на кита да е неподвижна и разперена и може да идентифицира кита, дори ако опашката му е завъртяна, извита или по време на гмуркане.

Системата WhaleID е безплатна за ползване от обществеността, но от операторите за наблюдение на китове и круизните кораби се изисква да плащат месечен абонамент.

„Ние таксуваме за търговско използване на мобилното приложение, тъй като за компаниите за наблюдение на китове и операторите на експедиционни круизи е страхотно изживяване за водачите да могат незабавно да идентифицират кит и да предадат историята му. Това добавя стойност, създава ентусиазъм и позволява на водача да разкаже истинска история за китовете, които срещат и така дълбоко да ги свърже с техните наблюдатели“, казва Чийсман.

Базираният в Орегон Happywhale използва всички данни, които получава от качени снимки, за да проследява броя и движенията на китовете. Това е пример за нарастваща тенденция – групи за опазване на природата използват ИИ, за да дадат възможност на хората да идентифицират животни или птици. И в замяна организациите получават много данни тази отворена ангажираност.

ОЩЕ: Какво очакват работодателите да знаят служителите им за работата с изкуствен интелект?

Приложението Merlin Bird ID позволява на потребителите да разберат какви видове птици гледат или чуват. Разработено от The Cornell Lab of Ornithology в Cornell University в щата Ню Йорк, потребителят или прави снимка на птицата, или прави запис на нейната песен.

След това AI софтуерът проверява базата данни на Cornell с изображения или записи, съхранявани в дигитален архив – Macaulay Library, и предоставя съвпадение.

„Идеята зад Merlin беше как можем да подкрепим нови любители на птици. Само в Северна Америка има над 700 различни вида птици, които бихте могли да намерите. Това огромно количество“, споделя Али Смит, координатор на проекта Merlin.

По отношение на базата данни от птичи звуци, ИИ работи, като превръща записа в спектрограма или вълната от данни, която се опитва да съпостави с вече записаните.

Потребителите на Merlin Bird се насърчават да въведат местоположението си, както и размера, цвета и поведението на птицата. След това данните се добавят към библиотеката Macaulay и учените могат да ги използват, за да им помогнат да картографират птичите популации, ареали и миграционни модели и да разберат как са се променили.

„Популациите на птици намаляват по целия свят, но през последните 50 години сме загубили 3 млрд. птици само в САЩ и Канада. Това е първият път, когато успяхме да покажем това в реално време“, добавя Смит.

Приложението iNaturalist започва като социална мрежа, в която членовете можеха да публикуват снимки на животни и растения, а общността трябваше да идентифицира какво има на тази снимка.

Днес то използва изкуствен интелект, за да определи какво са снимали хората. Първоначално ИИ беше обучен с над 100 снимки за всеки вид и продължава да се учи, докато се качват все повече изображения.

Един от разработчиците на приложението, Грант Ван Хорн, асистент по компютърни науки в Университета на Масачузетс Амхърст, казва, че ИИ търси конкретни визуални „модели“.

„Например, след обучение на модела да разпознава снимка на бурундук или катерица, компютърът започва да вижда дали тези модели присъстват в подобно изображение. И предвид тези модели, той ще предвиди дали е бурундук, или катерица, или нещо друго“, казва той.

Според Уейн Клокнър, изпълнителен директор на американската организация за наблюдение на птици American Birding Association приложенията за разпознаване на изображения помагат за увеличаване на усилията за опазване.

ОЩЕ: Откриха изненадващ феномен в Хималаите, който забавя ефектите от изменението на климата

„Вярвам, че всеки ресурс, който помага на наблюдателите на птици да научат повече, е положителен, защото това знание предизвиква и засилва интереса към опазване. Хората защитават това, което обичат и за което се грижат. Ако прилагането на изкуствения интелект допринесе за това, птиците вероятно ще бъдат по-добре“, казва той.

От HappyWhale пък казват, че данните за проследяване на китове, които получават от снимки на потребители, са изиграли ключова роля в убеждаването на членовете на Международната асоциация на туроператорите в Антарктика да намалят максимално разрешената скорост на корабите си, за да предотвратят удари с китове.

Източник: BBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Изкуственият интелект е заплаха не за работните места, а за нивото на заплащане

Как изкуственият интелект ще помага в селското стопанство?

Хиляди ледници в Гренландия бързо се свиват, скоростта на топене е тревожна

ООН с предупреждение: Светът няма да успее да ограничи ръста на глобалните температури до 1,5°C

Може ли Индия да забогатее и едновременно с това да постигне енергиен преход?

С 2 години закъснение: Богатите страни осигуриха 100 млрд. долара климатично финансиране за бедните

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички