ООН с предупреждение: Светът няма да успее да ограничи ръста на глобалните температури до 1,5°C


ООН с предупреждение: Светът няма да успее да ограничи ръста на глобалните температури до 1,5°C
Снимка: iStock

2269

Националните планове за действия по климата са недостатъчни, за да се ограничи ръстът на глобалните температури до 1,5°C и да се постигнат целите на Парижкото споразумение на климата, установи доклад на ООН за климатичните промени, предаде БТА, цитирайки пресслужбата на конференциите на ООН за климатичните промени.

Независимо от по-амбициозните усилия на някои страни са нужни много повече действия за промяна във възходящата тенденция на вредните емисии в атмосферата и влиянието им върху промените в климата, гласи докладът.

„Настоящият доклад показва, че правителствата предприемат твърде малки стъпки за предотвратяване на климатичната криза. Той показва още защо правителствата трябва да направят смели крачки на конференцията COP28 в Дубай, за да влязат в правилния път. Това означава, че COP28 трябва да бъде повратна точка. Правителствата не само трябва да договорят какви по-категорични климатични действия ще се предприемат, но и да започват да показват ясно как ще стане това“, заяви изпълнителният секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните действия Саймън Стийл.

Той подчерта, че приключването на първия глобален преглед на COP28 е възможност за държавите да увеличат усилията си във всички области и да се насочат към постигането на целите на Парижкото споразумение. Целта на прегледа е да се предостави информация за следващия кръг национални планове за действие в областта на климата съгласно Парижкото споразумение (известни като национално определени приноси), които трябва да бъдат представени до 2025 г., като се проправи път за ускоряване на действията.

Снимка: iStock

„Докладът по глобалния преглед, публикуван от конвенцията на ООН за климатичните промени, ясно показва къде напредъкът е прекалено бавен. Той обаче предлага и огромен набор от инструменти и решения, предложени от държавите. Милиарди хора очакват техните правителства да приложат на практика този набор от инструменти“, отбеляза Стийл.

Последните проучвания на Междуправителствената експерта група по климатичните промени сочат, че е нужно съкращаване с 43% на емисиите парникови газове до 2030 г. спрямо нивата от 2019 г. Това е от ключово значение за ограничаване на ръста в глобалната температура с 1,5°C до края на века, за да се избегнат най-лошите сценарии за климатичните промени, като по-чести и тежки горещи вълни, валежи от дъжд и горещи вълни.

ОЩЕ: ООН: Световните планове за добив на изкопаеми горива надхвърля над 2 пъти климатичните цели

„Всяка стотна от градуса е от значение, но ние сериозно сме се отклонили от правилния път. COP28 е моментът да променим това. Време е да покажем сега огромните ползи от по-смелите действия в областта на климата: повече работни места, по-високи заплати, икономически растеж, възможности и стабилност, по-малко замърсяване и по-добро здраве“, отбеляза той.

В ООН са анализирали националните планове на 195-те страни по Парижкото споразумение, сред които е и в България. Те, както и сравнителните показатели за 2022 г., сочат, че макар да се очаква след 2030 г. да няма ръст на емисиите спрямо нивата от 2019 г., не се очертава тенденция за рязкото им спадане, което според учените е нужно да се случи още в рамките на настоящото десетилетие.

Ако националните планове навсякъде бъдат изпълнени, ръстът в емисиите парникови газове ще нарасне с 8,8% спрямо нивата от 2010 г. Това е минимално подобрение спрямо оценките от 2022 г. Според тях може да се очаква ръст от 10,6% през 2030 г. спрямо стойностите от 2010 г.

Снимка: iStock

Според доклада на ООН, за да се постигнат целите за 2030 г., трябва прилагане на условията от националните планове, а това „зависи основно от достъп до увеличен финансов ресурс, трансфер на технологии и техническо сътрудничество, изграждане на капацитет и наличие на пазарни механизми“.

„Днешният обобщаващ доклад за националните планове в областта на климата подчертава необходимостта да действаме по-амбициозно и неотложно, за да постигнем целите на Парижкото споразумение – няма време за отлагане. COP28 трябва да се превърне в историческа повратна точка в това критично десетилетие, за да могат страните да се ангажират с повишаване на целите и амбициите си и да се обединят, да действат и да постигнат резултати, които да запазят целта от ръст с 1,5°C в рамките на постижимото, като същевременно не позволят никой да изостане“, каза д-р Султан Ал Джабер, президент на форума COP28 в Дубай.

Националните планове остават крайъгълен камък във визията ни за постигане на целите на Парижкото споразумение, в това число запазване на целта да задържим под нивото от 2°C и да ограничим ръст под 1,5°C“, каза президентът на COP28 и министър на външните работи на Египет Самех Шукри.

В друг доклад на ООН, пак публикуван днес, се прави анализ на националните планове за преход към нулеви вредни емисии до средата на века. Според него парниковите газове през 2050 г. трябва да са с 63% по-малко спрямо нивата от 2019 г.

Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата COP28 ще се проведе в Дубай, ОАЕ, от 30 ноември до 12 декември.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Хиляди ледници в Гренландия бързо се свиват, скоростта на топене е тревожна

2023 е напът да стане най-горещата година в историята

Светът се отдалечава от климатичните цели: Емисиите на парникови газове нарастват

Производството и търсенето на природен газ в САЩ ще достигнат рекордни нива през 2023 г.

Въгледобивната индустрия може да загуби близо 1 милион работни места през следващите години

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички