Хиляди ледници в Гренландия бързо се свиват, скоростта на топене е тревожна


Хиляди ледници в Гренландия бързо се свиват, скоростта на топене е тревожна
Снимка: iStock

2266

Когато Лаура Ларока посещава Дания през 2019 г., климатологът преглежда хиляди стари въздушни снимки на леденото крайбрежие на Гренландия, открити в замък край Копенхаген преди около 15 години.

Сега съхранявани в Датския национален архив, историческите изображения вдъхновяват нея и други изследователи да реконструират ледниковата история на региона и как тя се е променила на фона на бързо затоплящия се климат.

След дигитализиране на хиляди архивирани хартиени изображения, датиращи от 30-те години на миналия век, екипът на Ларока ги комбинира със сателитни изображения на Гренландия днес, за да измери колко се е променил нейният леден пейзаж.

Сравнението установиява, че ледниците на Гренландия са претърпели тревожна скорост на отстъпление, която се е ускорила през последните две десетилетия. Проучването, публикувано в списанието Nature Climate Change, установява, че скоростта, с която ледниците са отстъпвали територия през XXI век е 2 пъти по-бърза от тази през XX век.

Източник: iStock

Работата отнема „много часове ръчен труд на много“, казва Ларока, водещият автор на изследването и асистент в School of Ocean Futures на Държавния университет в Аризона. „Промяната е зашеметяваща – тя наистина подчертава бързите темпове, с които Арктика се затопля и променя“, допълва тя.

През последните няколко десетилетия Арктика се е затопляла 4 пъти по-бързо от останалия свят, сочи проучване от 2022 г. Последиците от това се увеличават.

За първи път в историята валя дъжд на върха на Гренландия – приблизително 3 км над морското равнище през лятото на 2021 г. Миналата седмица учените установиха, че огромните ледници в северната част на Гренландия, за които отдавна се смяташе, че са относително стабилни, сега носят потенциално „драматични“ последици за покачването на морското равнище.

Източник: iStock

Това, което поразява Ларока най-много обаче е как датските пилоти, които са направили оригиналните снимки, не са имали представа, че ще имат основен принос към науката за климата почти век по-късно.

„Много от тези снимки са направени заради военни операции, като имат връзки със световната история. Повече от век по-късно обаче ги използваме, за да документираме колко са се променили тези ледници“, обяснява експертът.

Ларока се надява това ново визуално проучване да привлече вниманието към бързо топящата се територия и заплахата, която представлява тя за световните брегове с повишаването на морското равнище.

„[Документът] наистина зaтвърждава, че изборите ни през следващите няколко десетилетия и степента на намаляване на вредните емисии имат значение за тези ледници. Всяко нарастващо повишаване на температурата ще има значителни последици за тези ледници и бързите действие за ограничаване на глобалното затопляне ще помогне да се намалят бъдещите им загуби и принос към морското равнище“, предупреждава Ларока.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ООН: Световните планове за добив на изкопаеми горива надхвърля над 2 пъти климатичните цели

2023 е напът да стане най-горещата година в историята

Светът се отдалечава от климатичните цели: Емисиите на парникови газове нарастват

Производството и търсенето на природен газ в САЩ ще достигнат рекордни нива през 2023 г.

Въгледобивната индустрия може да загуби близо 1 милион работни места през следващите години

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички