МВР със съвети как да се предпазим от интернет измами с дърва, пелети и туристически оферти


МВР със съвети как да се предпазим от интернет измами с дърва, пелети и туристически оферти
Снимка: iStock

2311

МВР предупреждава и апелира за повече бдителност за евентуални измами в интернет. От националната полиция призовават гражданите да бъдат внимателни, особено когато попадат на атрактивни онлайн предложения и реклами.

Сезонът предполага активно търсене на дърва и пелети за огрев, както и на оферти за планирана ваканция или наемане на къща за гости за празниците в края на годината.

В интернет пространството е пълно с обяви, като от МВР дават няколко съвета как потребителите да разпознаят истинските от тези, зад които се крият измамници.

Дърва и пелети

Снимка: iStock

Когато става въпрос за интернет измама с обява за доставка на дърва и пелети, обикновено цената е атрактивна, която да провокира интереса на жертвата и тя сама да потърси връзка. Договарянето обикновено става по телефона или мобилно приложение.

От ГДНП отбелязват, че в този случай е много важно да се проследи офертата и ако в нея се съдържа изискване за капаро на дадена сума за стоката или доставката ѝ, която да се плати било по банков път или чрез системите за бързо разплащане, то със сигурност става дума за опит за измама. „Следвайте правилото, че пари се превеждат само при получена стока!“, предупреждават от МВР.

Туризъм 

Снимка: iStock

При обявите за екскурзии/наемане на къща също водеща е цената. Първото правило, което потребителят трябва да спази, е не да провери дали фирмата има свой сайт, а дали тя има лиценз за дейността, която предлага. Това става в сайта на Министерството на туризма, можете да проверите тук

От ГДНП съветват хората да прегледат и коментарите в интернет за компанията, но да не се доверяват изцяло на написаното.

Второ, преди да подпишете договор, в офис или пратен ви по интернет, внимателно го прочетете. Проследете задължително дали в него името на фирмата е написано по един и същи начин навсякъде, фигурира ли ЕИК и дали поставеният печат е на същата фирма“, поясняват от МВР.

Снимка: iStock

Трето и най-важно правило е начинът на плащане. Туроператорите трябва да имат регистрирани фирмени банкови сметки. Това означава, че титуляр на сметката е името на фирмата, в никакъв случай не следва да е на управителя или на когото и да било друг служител.

От МВР предупреждават, че ако ви предложат сметка на физическо лице, сметка в чужда банка или плащане през система за бързо плащане, то е сигурен знак за измама. „Не плащайте“, апелират от ГДНП.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Измамници взимат банкови данни от платформи за продажба на вещи. Как да се предпазим?

Как ни мамят с фалшиви клиентски ревюта при онлайн пазаруване?

Започване на работа в чужбина: Как да се защитим от измами?

Дребните измами при онлайн пазаруването. Кои са скритите уловки?

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички