Най-продаваната видеоигра в историята счупи нов рекорд


Най-продаваната видеоигра в историята счупи нов рекорд
Снимка: iStock

2873

Сочената от мнозина за най-продавана видеоигра в историята счупи нов рекорд. Продажбите на играта Minecraft, която е собственост на технологичния гигант Microsoft, вече надхвърлят 300 млн. продадени копия по света.

В публикация на уебсайта си, създателите на играта, която позволява на потребителите да създават виртуални светове, посочват, че наскоро е „преминала 300 милиона продадени копия“.

„Крайъгълен камък, за който никой не можеше да мечтае, когато всички строехме първите си къщи от кал!“, се казва в съобщението, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

За сравнение, Grand Theft Auto 5 (GTA), още един гигант на сцената на видеоигрите, е продадена в над 180 милиона копия от пускането си през 2013 г., според Take-Two Interactive, компанията майка на издателя на играта Rockstar Games.

Официално пусната през 2011 г., Minecraft е плод на въображението на шведа Маркус Персон, който е съосновател на Mojang Studios за разработване на проекта.

Популярна сред няколко демографски групи, играта позволява на играчите да изследват един практически безкраен свят, където могат да събират материали, които след това използват за изработка на инструменти или изграждане на структури.

Играта може да се играе в режим на оцеляване или в креативен режим в зависимост от това дали играчите имат за цел да тестват устойчивостта си или просто да използват въображението си, за да строят светове. За мнозина играта се използва като виртуален безкраен комплект лего.

ОЩЕ: Заради популярни видеоигри и лични данни на деца Microsoft е глобена с милиони в САЩ

Видеоиграта Minecraft се превърна в истински феномен, продавайки над 300 млн. копия по света. Според някои, именно това заглавие е най-продаваното в историята на видеоигрите;

Снимка: Getty Images

През 2014 г. Маркус Персон продаде Mojang на Microsoft за 2.5 милиарда долара, след като обяви, че е изтощен от управлението на компанията в светлината на огромното медийно и обществено внимание, което получи.

Трябва да се отбележи, че според други източници, най-продаваната игра в историята е класиката Tetris (над 520 млн. продадени копия, според данни на The Tetris Company), като геймърите продължават да спорят каква точно методология трябва да се използва при определянето на лидера по продажби.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Microsoft и Sony се разбраха за играта Call of Duty след придобиването на Activision Blizzard

Невероятният живот на Ноч, създателя на Minecraft

Великобритания одобри придобиването на Activision Blizzard от Microsoft за 69 млрд. долара

Спад в продажбите на видеоигри за първи път от години

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички