Непал забранява TikTok заради вредното влияние върху обществото


Непал забранява TikTok заради вредното влияние върху обществото
Снимка: Kon Zografos/Pixabay

1955

Властите в Непал обявиха днес, че ще наложат забрана за използването на китайското приложение за споделяне на видео съдържание TikTok заради вредното му влияние върху обществото, предаде Ройтерс.

TikTok вече беше частично или напълно забранен от други държави, като в много от тях се изтъкнаха опасения за сигурността на приложението.

Над 1600 случая на киберпрестъпления, свързани с TikTok, са регистрирани през последните 4 години в Непал, според местни медии.

Министърът на комуникациите и информационните технологии на Непал Реха Шарма заяви, че решението за забрана на TikTok е било взето на заседание на кабинета по-рано днес.

„Колегите работят по техническите аспекти на ограничаването на достъпа“, обяви Шарма пред Reuters. Председателят на телекомуникационния регулатор на Непал Ханал посочи, че доставчиците на интернет услуги са получили указания да затворят приложението. „Някои вече затвориха, докато други ще го направят по-късно днес“, заяви той пред Reuters.

Източник: iStock

TikTok не отговори веднага на искане за коментар по въпроса. В предишни подобни случай от китайската компания майка на приложението, ByteDance, посочиха, че подобни забрани са „погрешни“ и че се основават на „погрешни схващания“.

Лидерите на опозицията в Непал разкритикуваха този ход, като заявиха, че му липсва „ефективност, зрялост и отговорност“.

„Има много нежелани материали и в други социални медии. Това, което трябва да се направи, е да ги регулираме, а не да ги ограничаваме“, посочи Прадип Гявали, бивш външен министър и високопоставен лидер на Комунистическата партия на Непал.

ОЩЕ: Колко пари плаща TikTok на създателите на съдържание?

Съседката на Непал Индия забрани TikTok заедно с десетки други приложения от китайски разработчици през юни 2020 г., заявявайки, че те могат да компрометират националната сигурност.

TikTok вече е забранен за употреба и на служебните телефони на служители от редица европейски институции и държавни структури в САЩ. Друга южноазиатска държава, Пакистан, забрани приложението най-малко 4 пъти заради това, което правителството определя като „неморално и неприлично“ съдържание.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В поредна европейска страна забраниха TikTok

Парламентът на Великобритания също забрани TikTok

Австралия също забрани TikTok

Забраниха TikTok и в страна на Балканите

И Ню Йорк забрани TikTok на служителите си

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички