Скандинавски доставчици ще изграждат 5G мрежата на А1 в България


Скандинавски доставчици ще изграждат 5G мрежата на А1 в България
Снимка: iStock/Guliver

2066

Регистрираната на Виенската фондова борса A1 Telekom Austria Group обяви, че е избрала скандинавските доставчици Nokia и Ericsson за партньори при въвеждането на 5G мрежата на пазарите в България, Сърбия, Словения и Хърватия. Световна организация доказа коя е най-бързата 5G мрежа у нас

„Nokia и Ericsson са нашите дългосрочни и надеждни стратегически партньори, поради което решихме да разширим сътрудничеството с тях, за да сме готови за въвеждането на 5G технологията на пазарите в България, Сърбия, Словения и Хърватия, което е се очаква през следващия период “, каза Александър Кухар - директор технология и логистика в A1 Telekom Austria Group. От А1 са убедени, че по този начин ще се постигне високо качество и сигурна инфраструктура за клиентите B2C и B2B, се казва в публикувано на официалния сайт съобщение, предаде БГНЕС.

Компанията е водещ доставчик на цифрови услуги и комуникационни решения в Централна и Източна Европа с около 25 милиона клиенти, като оперира в момента в седем държави: Австрия, България, Хърватия, Беларус, Словения, Република Северна Македония и Сърбия.

В България Nokia ще изгражда радио мрежата, а Ericsson - основната мрежа. В Хърватия Ericsson отговаря както за радио, така и за основната мрежа, а Nokia ще се погрижи за изграждането на радио и на основната мрежа в Сърбия и Словения. В Австрия вече беше обявено през пролетта на 2019 г., че Nokia е избраният партньор в разгръщането на 5G както за радио, така и за основни мрежови домейни.

Съобщава се, че скоро всички настоящи и бъдещи клиенти ще могат да се възползват от всички предимства на 5G технологията, която се характеризира с високи скорости, ниска латентност и огромен брой автономни устройства. 300 млрд. евро трябва да инвестира Европа, ако иска цялостна 5G мрежа до 2025-а

A1 Telekom Austria Group ще обхване всички големи населени места и главни пътища в рамките на следващите 5 години, предлагайки иновативни услуги за потребителите, както и вертикалните индустрии.

Подробности - ТУК

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички