TikTok заведе дело срещу щата Монтана заради наложената забрана


TikTok заведе дело срещу щата Монтана заради наложената забрана
Снимка: Kon Zografos/Pixabay

3233

TikTok съди Монтана за първата забрана на популярното приложение в щата, твърдейки, че щатът е потъпкал правото на свободно слово на базата на погрешното мнение, че китайската собственост върху платформата представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Едва миналата седмица републиканският губернатор на щата Грег Джанфорте подписа мярка, която ще забрани изтеглянето на приложението от широката общественост от 2024 г.

„Щатът прие тези извънредни и безпрецедентни мерки въз основа на нищо повече от необосновани спекулации“, гласи жалбата, цитирана от Bloomberg.

Правното оспорване на забраната от компанията в понеделник във федералния съд в Мисула следва иск, подаден миналата седмица от група създатели на съдържание в TikTok, които заявиха, че законът нарушава Първата поправка на Конституцията и ще затрудни препитанието им. Потребители от щата Монтана се обявиха против забраната на TikTok

„TikTok е инструмент за шпионаж на Китайската комунистическа партия, който представлява заплаха за всеки гражданин на Монтана. Надявам се, че и други щати ще осъзнаят опасностите от TikTok и ще последват този пример“, заяви Кнудсен, републиканец, в изявление миналата седмица.

Новият закон на Монтана ще въведе най-широките и най-строгите ограничения върху използването на платформата на социалната медия досега, подтикнат от широко разпространените опасения на правителството за достъпа на китайското правителство до личните данни на американските потребители.

„Ние оспорваме противоконституционната забрана на TikTok в Монтана, за да защитим нашия бизнес и стотиците хиляди потребители на TikTok в щата. Вярваме, че съдебното ни оспорване ще надделее въз основа на изключително силен набор от прецеденти и факти“, казва компанията в изявление.

Въпреки че Монтана е първият щат, който забранява на широката общественост да използва приложението, в края на 2022 г. в цялата страна се появиха целеви забрани, насочени към правителствени устройства и мрежи. Правителството на САЩ и 38 щата са издали такива забрани, а администрацията на президента Джо Байдън води преговори с TikTok за разрешаване на проблемите с националната сигурност. ЕС, Обединеното кралство, Канада и други държави наскоро наложиха такива ограничения.

Компанията заяви, че „реалност на съвременната комуникация“ е, че някои потребители целят да споделят неподходящо и вредно съдържание, но посочи, че е изтъкнала функции, политики и процедури за защита на непълнолетните.

В допълнение към опасенията, свързани с първата поправка, TikTok твърди, че не е в рамките на правата на щата Монтана да въведе такава забрана. Според компанията е изключително право на федералното правителство да се занимава с чуждестранни субекти.

TikTok също твърди, че забраната нарушава закон, който не позволява на правителствата да обявяват лице или организация за виновни в престъпление и да ги наказват без съдебен процес и правилата, регулиращи междущатската търговия.

„Аргументът за първата поправка е много силен“, казва пред The Wall Street Journal Карл Тобиас, професор по право в университета в Ричмънд, несвързан със случая. Такова е и твърдението, че забраната не е в правомощията на щата. По думите му твърдението на Монтана е, че защитава националната сигурност, а това е изцяло в сферата на федералното правителство, а не е оставено на щата.

TikTok неведнъж е попадала под обстрел заради връзките си с Китай. Законодатели на щатско и на федерално ниво, изразиха загриженост за достъпа на Китайската комунистическа партия до данните, събирани от TikTok.

TikTok твърди, че никога не е получавала указания от китайското правителство да споделя данни и че би отказала да го направи, ако бъде помолена. Китай заяви, че няма да поиска тези данни от компанията.

Предполагаемите вреди, които социални медии като TikTok нанасят на младите потребители, като пристрастяването, са обект на отделен кръг десетки съдебни дела, разглеждани във федералния съд в Оукланд, Калифорния.

Според жалбата от понеделник Монтана „не посочва нищо“ в подкрепа на твърденията си, че Китайската народна република има достъп до данни за потребителите на TikTok. Спекулациите „пренебрегват реалността, че ищецът не е споделял и не би споделил данни за потребители от САЩ“ и е предприел „значителни мерки за защита на неприкосновеността на личния живот и сигурността на потребителите на TikTok“, твърди компанията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо САЩ иска да забрани TikTok?

Забраниха TikTok и в страна на Балканите

Поредна европейска държава забрани TikTok

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички