Тъмното минало на милиардера зад платформата OnlyFans


Тъмното минало на милиардера зад платформата OnlyFans
Снимка: Flickr/xoaking

8091

През октомври 2018 година, живеещият във Флорида интернет порно барон Леонид Радвински, който понастоящем е на 39 години, придобива приблизително 75% от растящ, но все още непознат бизнес, на име OnlyFans. По онова време, базираната в Лондон OnlyFans, представлява платформа, чрез която хора могат да споделят еротични видеа, като по този начин печелят пари от комфорта на собствения си дом, пише Forbes.

„Създателите на съдържание” - предимно порно звезди, създават регистрации в платформата, след което таксуват абонатите си (феновете, както ги нарича компанията), които желаят да гледат видеата им. Таксата варира от 4.99 долара до 49.99 долара на месец, като създателите им задържат 80% от таксата за себе си, докато остатъкът отива аз платформата.

По време на COVID-19 пандемията, сайтът с видео се оказва особено популярен сред хората, които са принудени да седят по домовете си в самота и изолация. Бизнесът на OnlyFans се изстрелва в небесата. Към края на ноември 2020 година, OnlyFans обяви приходи в размер на 400 млн. долара за последната година. Това е скок от 540% на годишна база, като 80% от приходите идват от потребители от САЩ.

Броят на създателите на съдържание в сайта нараства близо четири пъти до 1.6 млн., като включително някои известни личности като Cardi B, DJ Khaled и други, също създават свои регистрации в платформата. Общият брой на абонатите, които плащат за достъп, скача над 500% до 82 млн. души. Печалбата след данъци нараства до 60 млн. долара, спрямо 6.6 млн. долара година по-рано. Forbes изчислява, че делът на Радвински във Fenix International – компанията майка на OnlyFans, го превръща в милиардер с лично състояние от 1.8 млрд. долара.

Освен тези финансови данни за бизнеса, публикувани във Великобритания, за Радвински не се знае почти нищо. Нитo той, нито представители на OnlyFans са откликнали на молбата за коментар на Forbes.

Знае се, че OnlyFans е създадено през 2016 година от британски предприемач на име Тимъти Стоклли, който понастоящем е на 37 години, съвместно с неговия баща, който е бивш банкер, Гай Стокли и брат му – Томас Стокли.

В документите, подадени във Великобритания, е посочено, че Радвински и Гай Стокли са директори на компанията. Тимъти, Томас и Гай Стокли също са отказали коментар по темата.

Малкото, което се знае за Радвински не е особено позитивно. Преди около 20 години, когато интернет порнографията все още не е широко достъпна по безплатни канали, той управлява малка империя от сайтове, които рекламират достъп до „нелегални” и „хакнати” пароли за порно портали, включително един, който се рекламира като сайт, включващ непълнолетни лица.

В края на 1990-те години подобни сайтове с линкове бяха нещо стандартно, като се използваха не само за порно, но и за онлайн залагания и други активности, характерни за сивия пазар.

Но Радвински е особено агресивен. След проверка в архива на портала Wayback Machine, Forbes разкриват 11 подобни сайта, като всички са създадени в края на 1990-те години и началото на следващото десетилетие от Радвински и неговата фирма Cybertania, базирана в Илинойс.

Сред тях попадат Password Universe, който през 2000-та година публикува линк, който пренасочва потребителите към сайт, твърдящ, че предлага на педофили над 10 000 „нелегални пароли за лица преди тинейджърска възраст”.

През 1999 година сайт на име Working Passes има линк за „най-горещия непълнолетен харкорд”, съдържащ 16-годишни. Също през 2000-та година, друг сайт, Ultra Passwords, промотира линк, съдържащ „най-добрите нелегални тийн пароли” и такива промотиращи сексуални актове с животни.

В САЩ легалната възраст за порно актьорите е 18 години, а горепосочените активности с животни са нелегални в повечето американски щати. Въпреки всичко това, няма доказателства, че сайтовете на Радвински всъщност са пренасочвали потребители към горните категории порно съдържание.

Вместо това, изглежда, че сайтовете са били начин за Радвински да печели пари като таксува партньорите си (порно сайтовете) за всеки докаран клик.

Forbes, който не могат да реализират достъп до подобни изображения или видеа, са помолили организацията Internet Watch Foundation, груп, специализирана в премахването на подобно съдържание в интернет, да провери архивите, които насочват към порнография с непълнолетни. Според IWF, нито един линк не насочва към нелегални материали. Вместо това, линковете обикновено насочват към сходни сайтове, където има още линкове за безплатни пароли или друго съдържание за възрастни.

През 2002 година, година преди Радвински да се дипломира от Northwestern University, където специализира икономика, неговата компания Cybertania съди регистърът за домейни Verisign, твърдейки, че Verisign е прехвърлила един от неговите сайтове на някой друг.

В това дело, компанията на Радвински посочва, че е работила в партньорство със същите тези сайтове, за който твърди, че разполага с „хакнати” пароли за достъп. „Cybertania печели пари за всяка връзка с хиперлинк или парола, използвана от съответния собственик или оператор на тези сайтове за препоръчване”, посочва адвокатът на Cybertania.

В друго дело срещу Радвински, ищецът твърди, че сайтът Ultra Passwords пренасочва към „хакнати” пароли за безплатен достъп до порнографски сайтове, които всъщност са партньорски сайтове за препоръка.

Това е мръсен бизнес, но също така и доста печеливш. В делото на Cybertania срещу Verisign, компанията на Радвински посочва, че сайтът Ultra Passwords е носел приходи в размер на 5 000 долара на ден през 2002 година или 1.8 млн. долара на година.

Радвински остава неуловим в близо 20-годишния период между старта на неговата малка империя с линкове към порно сайтове и придобиването на 75% от OnlyFans. В началото на новото хилядолетие, той създава няколко сайта с линкове към секс записи на знаменитости и MyFreeCams, сайт, който твърди, че е платформа номер едно в света за порно чрез уебкамера.

Името на Радвиснки попада в съдебни дела през този период. През 2003 и 2004 година, Amazon и Microsoft съдят Радвински в САЩ за скам кампания, която използва имейл инструментите на двете корпорации за да предлага на потребители „безплатни пари от правителството” или линкове към сайтове за възрастни.

Радвински отхвърля всички обвинения. Делото приключва с извънсъдебно споразумение през 2005 година, като Радвински и неговите бизнеси получават забрана да използват името на Amazon в спам и имейл инструментите на Microsoft.

Неговата компания Cybertania е съдена през 2005 година от модела Шейла Лусиер за това, че е използвана нейна снимка (с дрехи) на един от порно сайтовете на Радвински – твърдение, което не е прието от компанията. Моделът посочва, че е постигнала споразумение по обвинението за неразкрита сума.

OnlyFans също има собствени проблеми с автори на съдържание в непълнолетна възраст. Тъй като сайтът не прави самостоятелна проверка за възрастта на авторите, те често могат да лъжат за реалните си години. В края на месец май, разследване на BBC показа, че 14-годишно момиче е могла да се регистрира като изпълнител в OnlyFans, използвайки паспорта на баба си.

Високопоставен полицейски служител посочва пред BBC, че OnlyFans не прави достатъчно да предотврати възможността деца да използват платформата за да печелят пари, както и самите те да бъдат използвани. В отговор OnlyFans публикуваха изявление, в което посочват, че разчитат на технология и човешка проверка за да предотвратяват споделянето на съдържание от лица под 18-годишна възраст.

Сигни Арнасон, изпълнителен директор на благотворителната организация The Canadian Center for Child Protection, посочва, че организацията често получава съобщения за модели в OnlyFans, които може и да не са пълнолетни.

По думите й, опитите на OnlyFans да предотврати това са „минимални”. Платформата има „моралната и етична отговорност да се справи по-добре на това поле” добавя тя.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички