Ще изгуби ли Uber правото да работи в Лондон?

Ще изгуби ли Uber правото да работи в Лондон?
Източник: Getty Images/Guliver

Американската компания за споделено пътуване Uber изгуби лиценза си, а с това и правото да работи в Лондон, съобщават от транспортния регулатор в британската столица Transport for London.

Uber не е "подходящ и адекватен" за притежател на лиценз, въпреки че направи редица положителни промени в своите операции, твърдят от регулатора, цитирани от BBC.

Компанията ще обжалва и може да продължи да работи по време на този процес. Около 45 000 шофьори работят за Uber в Лондон, който е един от петте най-силни пазара за компанията в света.

Регулаторът поясни, че е решил да не удължава лиценза на Uber в Лондон заради "няколко нарушения, които излагат пътниците и тяхната безопасност на риск". Допълва се, че компанията не е покрила необходимите изисквания, за да получи разрешително.

Uber е допуснала редица измами с нейни шофьори, което заплашва безопасността на пътниците. Регулаторът признава направеното от превозвача, но му отказва именно заради шофьорите.

"Знам, че това решение може да е непопулярно за потребителите на Uber, но безопасността им е от първостепенно значение. Целта на правилата е да гарантират безопасността на лондончани", казва кметът на Лондон Садик Хан.

През септември 2017 г. транспортният регулатор в Лондон обяви, че няма да издаде петгодишно разрешително на Uber, но тогава британски съд реши да удължи лиценза на компанията с 15 месеца.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.