Тръмп официално отложи решението за автомобилните мита

Тръмп официално отложи решението за автомобилните мита
Източник: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че отлага с шест месеца решението си за увеличаване на митата върху вносните автомобили в САЩ и през това време ще проведе разговори с ключовите търговски партньори. Това предава AFP, цитирана от "Фокус".

"В рамките на 180 дни ... търговският представител ще ме информира за резултата от преговорите", каза Тръмп в прокламация, издадена от Белия дом.

Тръмп беше изправен пред крайния срок в събота, за да обяви дали да приложи 25% наказателни мита за автомобили - възможност, която притеснява най-вече Европейския съюз и Япония, както и Мексико и Канада.

Американското министерство на търговията прие през февруари отчет за заплахата за национална сигурност чрез внос на автомобили. Според информация на запознати със случващото се източници Тръмп се е съгласил с оценката, че вносът на автомобили отслабва отчасти американската икономика и заплашва да засегне националната сигурност. В срок от 90 дни до събота той трябваше да реши дали да наложи мита от до 25 процента върху вноса на коли.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.