12 световни забележителности, които трябва да видите в живота си


12 световни забележителности, които трябва да видите в живота си
Снимка: iStock/Guliver

29915

Случвало ли ви се е някоя забележителност да ви остави с отворена уста от удивление? Ако сте виждали поне една от следните дванадесет - вероятно да.

Това са едни от най-известните места в света и всеки уважаващ се пътешественик трябва да ги е посещавал поне веднъж. И да, заслужава си чакането на опашка.

Представяме ви 12 забележителности, които трябва да видите в живота си.

Операта в Сидни, Австралия. Строежът ѝ е завършен през 1973 г. Една от най-разпознаваемите сгради на планетата, посещавана годишно от 8 млн. туристи.

Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро, Бразилия. През 2007 г. тя бе обявена за едно от новите седем чудеса на света.

Мостът "Голдън Гейт" в Сан Франциско, САЩ. Забележителната конструкция е построена през 1937 г. Всяка година я посещават 10 млн. души.

Мачу Пикчу, Перу. Тази древна цитадела на инките добива световна известност в началото на XX век. Перу и ЮНЕСКО поставиха дневен лимит на посетителите от 2500 души с цел да съхранят по-добре това богатство. Въпреки това на Мачу Пикчу често се казват много повече хора в рамките на един ден.

Пирамидите в Гиза, Египет. Построени преди 4500 години и изпълнени с мистериозни загадки, пирамидите привличат милиони туристи всяка година.

Тадж Махал, Индия. Внушителен мавзолей на любовта, поръчан от владетел в памет на починалата му съпруга. Изграждането е отнело 20 години и е завършено през 1653 г.

Статуята на свободата, Ню Йорк, САЩ. Символ на свобода и демокрация. Подарена е от французите на Америка и е инсталирана през 1886 г.

Ангкор Ват, Камбоджа. Този будистки храм е най-големият религиозен монумент в света. Построен е през XII век и е основната туристическа атракция на Камбоджа.

Петра, Йордания. Невероятен древен град, открит през 1812 г. от шведски изследовател. Днес е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Великденските острови, Чили. Дом на около 900 забележителни статуи, вариращи по размер. За да се посетят, трябва да се тръгне със самолет от столицата на Чили - Сантяго.

Айфеловата кула, Париж, Франция. Издигната е през 1889 г. за световно изложение във френската столица. Посетителите могат да се изкачат до самия връх. Над 7 млн. туристи я посещават всяка година.

Чичен Итца, Мексико. Древно местообитание на маите, включващо пирамида с 365 стъпала, символизиращи дните в годината. Най-популярната археологическа забележителност в Мексико.

Снимки: iStock.com

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички