Brexit ще навреди на Лондонското сити, смята британското финансово лоби


Brexit ще навреди на Лондонското сити, смята британското финансово лоби
Снимка:

1476

Всички алтернативи на членството на Великобритания в Европейския съюз рискуват да навредят на конкурентоспособността на финансовата индустрия в Лондонското сити, въпреки че евентуален сценарий Brexit няма да бъде пагубен за икономиката на страната. Това обяви британското финансово лоби TheCityUK, цитирано от Reuters.

Коментирайки възможните последствията от Brexit, TheCityUK каза, че е възможно да бъде постигнато споразумение за финансови услуги между Великобритания и ЕС, но съдържанието му би било доста несигурно. Преговорите ще отнемат много време и блокът може да престане да третира Великобритания като по-слабо регулиран "офшорен" център, отбеляза организацията TheCityUK, чиито основни задачи са да лобира за британския сектор на финансовите услуги.

"Ние няма да видим нищо, което би дало на Великобритания същото ниво на влияние, както при оставането ѝ като член на ЕС", посочи пред Reuters шефът на организацията Крис Къмингс.

Неговото предупреждение е факт на фона на провежданата в страната капания преди Обединеното кралство да гласува на 23-ти юни за това, дали ще остане или ще напусне Европейския съюз.

Ако в крайна сметка британците подкрепят Brexit (излизане от ЕС), възможният двугодишен период на преговори за условията по напускане на Съюза би могъл да смекчи някои от първоначалните негативни последствия при подобен сценарий.

"Не мисля, че ще видим незабавни огромни движения на работната сила, но това, което би могло силно да ме разтревожи, е, че няма да постъпват нови чуждестранни инвестиции, посочи Къмингс. Не смятам, че всичките финансови фирми, които ще напуснат Великобритания, ще се пренасочат към Париж или Франкфурт и предполагам, че голяма част от тях ще отидат в Ню Йорк и Азия, от което ще загуби цяла Европа", допълни той.

Организацията TheCityUK представлява както финансовите компании на Лондонското сити, така и фирмите за счетоводни услуги и адвокатски кантори, които, съвместно с банките, разполагат с персонал от около 2,2 милиона души.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички