Домбровскис ще окаже натиск за преструктуриране на европейските банки


Домбровскис ще окаже натиск за преструктуриране на европейските банки
Снимка: Getty Images/Guliver

2444

Новият комисар за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари на ЕС Валдис Домбровскис заяви, че ще окаже натиск върху европейските депутати, за да продължат прегледа на структурата на големите банки, съживявайки по този начин инициатива, която може да доведе до забрана на някои рискови търговски практики. Това съобщава БНР, цитирайки с Домбровскис за "Уолстрийт Джърнъл“.

Еврокомисарят се позовава на правил, което се прилага в САЩ – „Правилото Волкър“, което би могло да отдели някои банкови търговски практики от банкирането на дребно. Въпреки това той отказа да коментира дали ще настоява за конкретни структурни промени в банките, но заяви, че общата идея е овладяване ситуацията с европейските банките, които са прекалено големи, за да фалират.

Подобно на своя предшественик Хил, Домбровскис също определи анемичния икономически растеж като основен повод за загриженост. „ Ако се вгледате в приоритетите на икономическата политика на ЕС, те са определени по начин, който да засили европейското икономическо възстановяване.“, добави още той.

Новият европейски комисар подчертава, че целта на прегледа не е да започне премахване на досегашната регулация в ЕС, а точно обратното – приемственост с предходната политика. Домбровскис заяви, че фокусът върху икономическия растеж е особено важен непосредствено след гласуването на Великобритания да напусне ЕС. По думите му Европейският съюз иска да остане близък партньор с Обединеното кралство, но британското правителство първо трябва да очертае, какви желае да се неговите отношение с единния блок в бъдеще.

Той заяви, че Великобритания и ЕС могат да достигнат така наречените "споразумения за еквивалентност", при които британските правила са уеднаквени с правилата в ЕС и следователно биха позволили на фирмите да извършват трансгранични операции, предмет на тези правила. Тази възможност може да бъде само временна, но с оглед на факта, че Великобритания вече прилага регулаторната рамка на ЕС и ако тя продължи да го прави, вероятно би било възможно да се постигне по-бързо подобно споразумение.

Европейският комисар гарантирда да продължи политиката за обединение на капиталовите пазари, което започна Джонатан Хил, споменавайки за нови правила, целящи насърчаване на секюритизацията и облекчаване на пътя на фирмите за набиране на средства от публичните пазари.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички