Почина един от най-богатите хора в Турция


Почина един от най-богатите хора в Турция
Снимка:

6873

56-годишният милиардер Мустафа Коч, внук на основателя на конгломерата "Коч Холдинг" и председател на борда на директорите на компанията, е починал. Той бе смятан за най-богатия човек в Турция, съобщава ТАСС.

В съобщението на компанията се посочва, че той е починал в болница от инфаркт въпреки усилията на докторите да го върнат към живота.

През 2015 г. Мустафа Вехби Коч попада в класацията на сп. Forbes със състояние от $1,05 млрд., което го поставя на 26-о място в страната. Баща му Мустафа Рахми Коч, който ръководеше холдинга, преди да отстъпи мястото на сина си, е четвърти по богатство в Турция с $1,86 млрд.

"Коч Холдинг" е най-големият частен финансово-промишлен конгломерат в Турция, като неговата централа е в Истанбул. Основните му дейности са автомобилна промишленост, производство на битова електроника, производство на хранителни продукти, търговия, енергетика, финансови услуги, туризъм, строителство и информационни технологии.

В България холдингът не развива дейност, след като преди години неуспешно се опита да развие веригата си от магазини за хранителни стоки "Рамстор". Компанията отвори два обекта в столицата, които бяха затворени и в момента в единия делят място обект на "Лидл" и веригата за мебели и домашни потреби "Юск". "Коч" смяташе да развие и верига бензиностанции, като отвори 17 обекта с бранда "Опет", но в последствие те бяха купени от гръцката верига ЕКО.

"Коч Холдинг" участваше и в приватизацията на БТК, но офертата на турската компания остана на второ място след тази на виенското ООД "Вива Венчърс".

Но на нашия пазар е позната марката на "Коч Холдинг" за битова техника BEKO.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички