Доларът на загуба след разочароващите данни от САЩ


Доларът на загуба след разочароващите данни от САЩ
Снимка: Thinkstock

1073

Доларът поевтиня в петък, след като значително по- слабите от очакваното данни за заетостта в САЩ увеличиха спекулациите, че Фед ще се въздържи от затягане на паричната политика по- дълго от очакваното.

Данните показаха, че през март американските работодатели са назначили най- малко служители за последната година. В комбинация с останалите сигнали за забавяне на икономиката, данните попречиха на възхода на долара към нови няколкогодишни върхове.

Неселскостопанската заетост нарасна с 126 000 работни места през изминалия месец, което е най- малкия ръст от декември 2013 до сега и много по- малко от очаквания ръст от 245 000. Нивото на безработица се задържа на 6- и половина годишното дъно на 5,5%.

След доклада еврото се изстреля с над 1% до 1.1027, преди да се отдръпне до 1.1000, реализирайки печалба от 0,88%.

Обемите на търговия бяха много ниски преди Великденските празници, тъй по- голямата част от европейските пазари бяха затворени. Фондовите пазари в САЩ също почиваха, както и основния персонал на американските банки.

Доларът поевтиня спрямо основните си търговски партньори, а доларовият индекс изгуби 0,71% до 96.736.

Спрямо японската йена, доларът достигна едноседмично дъно на 118.90 йени, реализирайки загуба от 0,58%. Щатската валута падна и до 5- седмично дъно спрямо франка на 0.9508.

Ръст на златото след данните за заетостта в САЩ

Цената на златото скочи днес, след като данни показаха, че през март американските работодатели са наели най- малко служители за последната година, което разпали спекулациите, че увеличението на лихвения процент може да се забави.

Неселскостопанската заетост нарасна с 126 000 работни места през март, което е най- малкото увеличение от декември 2013 до сега, заявиха в петък от Министерството на труда. С това приключиха 12- те поредни месеца на ръст на заетостта с над 200 000 работни места, което е най- дългата такава серия от 1994 до сега.

Спот златото поскъпна с 0,7% до 1 215.80 долара за тройунция, след като в четвъртък изгуби 0,2%. Американските фючърси върху злато с доставка през юни останаха непроменени на 1 200.90 долара за тройунция.

Данните доведоха до спекулации, че Фед може да забави първото увеличение на лихвения процент за почти десетилетие, което се очакваше по- късно тази година.

Доларът изгуби около 1% от стойността си спрямо еврото, след оповестяването на значително по- слабия от очакваното доклад, докато възвращаемостите на правителствените облигации поскъпнаха, което доведе до спад на възвръщаемостта при еталонните 10- годишни облигации до почти 2- месечно дъно.

Увеличението на лихвените проценти се отразява негативно върху цената на златото, тъй като това увеличава алтернативната цена на нелихвоносния метал, като същевременно води до покачване на цената на долара, в който той е деноминиран.

Златото поскъпна с почти 2% в сряда, реализирайки най- рязкото си поскъпване за последните два месеца, след като заетостта в частния сектор на САЩ през март също не успя да отговори на пазарните очаквания.

Търговията се състоя при ниски обеми, тъй като по- голямата част от пазарите в Европа и САЩ беше затворена за честването на Великденските празници.

Сред останалите благородни метали, платината поскъпна с 0,5% до 1 155 долара за тройунция, паладият изгуби 0,5% до 740.55 долара за тройунция, а среброто поскъпна с 1,7% до 17.07 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички