Доларът спадна след разочароващите данни за жилищата в САЩ


Доларът спадна след разочароващите данни за жилищата в САЩ
Снимка:

548

Доларът спадна спрямо кошница от валути в петък, оттегляйки се от 3- седмичния връх спрямо йената, след като рязък спад в продажбите на жилища в САЩ намали очакванията, че ФЕД ще намали програмата си за изкупуване на активи следващия месец.

Еврото се изкачи за малко над 1.34 след данните, запътвайки се отново към 6- месечния връх, достигнат във вторник. Признаците за подобряване на икономиката в еврозоната подпомогнаха валутата през последните седмици.

Продажбите на нови жилища в САЩ спаднаха с 13.4% през юли, до най- ниската си стойност за последните девет месеца, наранени от ръста на ипотечните лихви, поставяйки под въпрос дали икономиката е толкова здрава, колкото смятат повечето хора.

Доларът спадна с 0.2% спрямо кошница от шест основни валути до 81.360.

Несигурността около това кога ФЕД ще започне да намалява програмата си за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара поставяше под натиск долара през последните седмици. Протоколът от юлското заседание на ФЕД показа различни мнения сред членовете на Федералния комитет по отворения пазар, относно това кога трябва да действа централната банка.

Валутните спекуланти намалиха залозите си в полза на долара за пета поредна седмица през седмицата, завършила на 20 август, показаха в петък данни на Комисията за търговия на стокови фючърси.

Стойността на нетните дълги позиции в долари спадна до 13.53 млрд., което е най- ниската стойност за последните два месеца, от 17.62 млрд. през предишната. Спекулантите бяха оптимистични спрямо еврото за трета поредна седмица.

Еврото поскъпна с 0.2% до 1.3383 долара, подпомогнато от коментарите на представителя на ЕЦБ, Евалд Новоти, който заяви, че не вижда причина ЕЦБ да намали лихвения процент. Той говори, след като проучвания показаха, че икономическата дейност в еврозоната се е ускорила.

Второ четене на немския БВП потвърди, че най- голямата икономика в Европа е нараснала с 0.7% през второто тримесечие, подпомогната от търсенето на вътрешния пазар.

Скорошният възход тласна лихвите на паричния пазар на еврозоната по- високо, и ако се запазят, вероятно биха поставили под въпрос ефективността на обещанието на ЕЦБ да запази лихвените проценти ниски, докато икономиката се възстанови напълно.

Доларът спадна с 0.1% до 98.68 йени, след като достигна 3- седмичен връх на 99.15.

Въпреки натиска, зелената валута все още е силно предпочитана от инвеститорите спрямо йената през тази година. На седмична база тя поскъпна с 1.1% спрямо японската валута, а на годишна с 13.7%.

Еврото поскъпна с 0.1% до 132.04 йени, след като докосна едномесечен връх на 132.42 йени.

Доларът спадна и спрямо останалите валути, като в момента е на загуба от 0.2% до 0.9211 швейцарски франка. Австралийският долар спечели 0.3% до 0.9033 цента.

Златото близо до 1400 долара, след слабите данни за продажбите на жилища в САЩ

Златото се повиши с почти 2% в петък, достигайки най- високата си стойност за повече от два месеца, близко до 1400 долара за тройунция, след като голям спад в продажбите на нови жилища в САЩ вдъхна нови надежди, че ФЕД може да задържат още малко програмата си за изкупуване на облигации.

За седмицата, златото спечели 1.6%, записвайки третата си поредна седмица на растеж. То поскъпна през шест от последните седем седмици, след като спадна до 3- годишно дъно на 1180 долара за тройунция на 28 юни.

Среброто надмина златото спечелвайки почти 4% до 3-1/2- месечен връх, след като доларът и възвръщаемостите на правителствените облигации спаднаха. То дори се повиши на 24- доларовата граница за пръв път от 9 май насам.

Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ спаднаха с над 13% през юли до най- ниското си ниво за последните 9 месеца. Данните от Министерството на търговията бяха много по- слаби от очакваното, макар и за период, през който стимулите на ФЕД остават на същото ниво.

Кюлчетата също спечелиха подкрепа, след като трима служители на ФЕД изразиха различни мнения относно това кога централната банка трябва да започне да намалява месечното изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара. Инвеститорите в момента се опитват да предвидят какво ще се случи на следващото заседание на централната банка.

Спот цените нараснаха с 1.6% до 1395.96 долара за тройунция, като преди това докоснаха най- високата си цена от 7 юни насам на 1398.20 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 25 долара до 1395.80 долара за тройунция, при обем на търговията около 20% над 30- дневната пълзяща средна.

Някои анализатори заявиха, че скорошното покачване на златото при слаби обеми на търговията може лесно да се стопят, особено предвид планираното намаляване на стимулите на ФЕД и цялостното подобряване на глобалните икономически условия.

В новините относно минното дело, в Националния съюз на миньорите в ЮАР обсъждат присъединяването си към стачка в златната индустрия, която може да започне през следващата седмица, задържайки производството на основния минерал за износ в страната.

Търсенето при най- големите купувачи Индия и Китай бе слабо преди традиционните събития, свързани с изкупуването на злато в Азия, задвижвани от индийските хинду фестивали и пика на сватбения сезон, както и поради това че  бижутерите започват да се запасяват преди китайската Нова година.

Премиите в Хонг Конг, главния доставчик на злато в Китай, спаднаха от 5 до около 4 долара за тройунция спрямо лондонските спот цени в петък, заявиха дилъри.

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички