Еврото печели време тъй като преговорите с Гърция се проточват


Еврото печели време тъй като преговорите с Гърция се проточват
Снимка: Thinkstock

2071

Еврото продължи да се търгува в познатия диапазон в четвъртък, след като преговорите с Гърция продължиха да не дават желания резултат. Единната валута остана на 1.1192, движейки се в тесния диапазон между 1.1153- 1.1228 през по- голямата част от деня. Все пак единната валута остава на загуба от 1,3% за седмицата. Спрямо йената, еврото се търгуваше за 138.07, достигайки почти едномесечното дъно на 137.66.

Финансовите министри от еврозоната приключиха третото си заседание за тази седмица без да успеят да сключат споразумение, оставяйки Гърция втренчена във възможността да изпадне в неизпълнение на задълженията си към МВФ във вторник (30 юни). Това може да предизвика бягство от банките и контрол върху капитала, което евентуално би поставило Атина на пътя за излизане от еврозоната. Така нареченият гръцки изход би създал значителни пазарни сътресения, предупреди главата на Швейцарската централна банка, добавяйки, че банката ще се бори с порива да се купуват вече надценените швейцарски франкове.

Поради новите сътресения около проблема с Гърция, данните от САЩ останаха на заден план. В четвъртък цифрите показаха, че потребителските разходи са реализирали най-големия си ръст за последните 6 години през май, давайки поредното доказателство, че икономическият растеж се е ускорил през второто тримесечие.

Пазарите обаче почти не реагираха на новината, като доларовият индекс остана в диапазона между 95.088 и 95.514. Щатската валута леко поевтиня спрямо японската йена до 123.37, отдалечавайки се от върха за седмицата на 124.38.

Новозеландският долар бе една от двойките, извършили най- голямо движение, тъй като продавачите се завърнаха след доклада на централната банка.

В изявлението относно намеренията си за периода 2015- 2018, НЦБ заяви, че ще продължи да изследва употребата на макропоказателните инструменти, за да контролира жилищния пазар.

Това може да даде малко пространство на банката да намали допълнително лихвения процент в случай на нужда, без да се притеснява от разпалването на жилищния балон, заявиха търговци.

Новозеландският долар поевтиня до 0.6887.

Златото на загуба за пети пореден ден

Златото поевтиня за пети пореден ден в четвъртък, докато търговците очакваха новините около преговорите между Гърция и нейните кредитори, а предпазливостта около дългосрочните перспективи на метала надделя над интереса.

Очакванията, че Фед е на път да повиши лихвения процент за пръв път за последното десетилетие, повишавайки по този начин алтернативната цена на златото, постави метала под натиск тази година, задържайки цената му в тесен диапазон.

Спот златото реализира загуба от 0,2% до 1 174.20 долара за тройунция, докато американските фючърси върху злато с доставка през август поевтиняха с 1.10 долара до 1 171.80 долара за тройунция. По-рано през сесията спот цената достигна почти 2- седмично дъно на 1 171.02.

Като цяло златото се търгува в диапазона между 1 160 и 1 230 долара от средата на март, борейки се да пробие съпротивата, въпреки привидно бичите настроения, предизвикани от ситуацията в Гърция.

Продължаващото напрежение около Атина бе и причината за спада на световните фондови пазари.

В четвъртък Гърция за пореден път не успя да сключи сделка с международните кредитори, оставайки да разчита на един последен опит в събота, който все още би могъл да предотврати фалита на страната.

Среброто бе на загуба от 0,4% до 15.83 долара за тройунция. Спот платината поскъпна с 0,8% до 1 079.25 долара за тройунция, а спот паладият бе на загуба от 2,3% до 677.25 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички