Мрачна обстановка около долара, стерлингът блести


Мрачна обстановка около долара, стерлингът блести
Снимка: Getty Images

3096

Американският долар остава притиснат от основните валути, тъй като данните за слаба инфлация в САЩ увеличиха несигурността кога точно Федералния резерв ще повиши лихвите.

Измерване за базовата инфлация показа растеж от едва 0.1% през май, което е най-малък ръст за последните пет месеца и подсказва, че Фед ще се придържа към прекалено постепенно затягане на монетарните условия когато започне да вдига лихвите по-късно през годината.

Долар/йена падна вчера до 122.47 и продължи да се отдалечава от върха тази седмица на 124.46. Днес котировките бяха 122.98. Други данни от вчера от САЩ обаче показаха, че икономиката набира скорост. Броят на молбите срещу първоначална безработица са спаднали миналата седмица до 15-годишно дъно, а фабричната активност в Средния Атлантик се е ускорила през юни до шест месечен връх. Коментарите на икономисти са, че през тази седмица пазарите са се примирили след заседанието на Федералния резерв с мнението, че тази година ще има само едно повишение на лихвите.

Еврото нарасна слабо до 1.1373, но преди това скочи до 1.1440. Устойчивостта на единната валута е повече отражение на слабостта на долара отколкото търсене на еврото, имайки предвид, че бъдещето на Гърция в еврозоната остава неясно. Атина и кредиторите й остават в патова ситуация относно споразумение за дълга и ако не достигнат до общо мнение Гърция може би ще фалира заради невъзможност да плаща дълговете си в края на месеца.

Инвеститорите все още се надяват на споразумение в последния момент, каквито бяха случаите през последните години, когато Гърция беше изправена пред криза. В понеделник предстои поредния „последен опит” за достигане на споразумение, когато лидерите от еврозоната ще проведат извънредна среща на върха.

Стерлингът напредна най-много срещу затруднения долар и удари седем месечен връх от 1.5930, отчасти и заради спекулации, че Английската централна банка може да повтори действията на Фед и също да повиши лихвите.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички