Еврото се повиши след положителните икономически данни


Еврото се повиши след положителните икономически данни
Снимка: Thinkstock

3215

Еврото успя да поскъпне спрямо долара в резултат на серията добри икономически данни, които бяха публикувани за Еврозоната. PMI индексът за производството отчете повишение. За Германия той достигна 54.3 пункта, във Франция 51.7, за Италия 52.2, а съвкупния PMI за Еврозоната е 53.7. Приятна изненада поднесоха и данните за безработицата, която успя да се понижи до 9.8% през октомври. Предварителните прогнози на икономистите бяха, че ще остане без промяна на ниво от 10.0%.

Според информация на Ройтерс, от ЕЦБ може да помислят за постепенното намаляване на количествените улеснения, подготвяйки пазара за по-нататъшното затягане на монетарната политика. Възможно е обаче програмата за количествени улеснения да бъде и увеличена. Това предстои да видим по време на заседанието на банката през следващата седмица.

В САЩ производственият индекс на ISM достигна 53.2 пункта при предварителни прогнози за 51.2. Двойката EUR/USD нарасна с 0.7% до 1.0664. Вниманието на инвеститорите сега е насочено към данните за неселскостопанската заетост в САЩ.

Стоковите валути NOK, RU, COP и CAD получиха силна подкрепа от вчерашното поскъпване на петрола с 10%, в резултат от постигнатото споразумение за ограничаване на петролните добиви.

Повишение за доходността по европейските облигации

Американските дългови книжа са под натиск след появилата се информация за възможното наближаване на края на програмата за количествени улеснения от страна на ЕЦБ. Заседанието на банката ще се проведе следващата седмица.

Перспективата за покачване на инфлацията в Германия доведе до поевтиняване на облигациите, което от своя страна повиши доходността им. 10- годишните дългови книжа нараснаха с 10 базисни пункта до 0.365%. В същото време доходността по британския суверенен дълг се покачи с 8 базисни точки до 1.497%.

Смесено представяне за американските индекси

Dow Jones приключи търговията на рекордно високо ниво, подкрепен от поскъпването при енергийните акции. В същото време другите два основни индекса - S&P 500 и Nasdaq се понижиха, водени от поевтиняването на технологичните книжа.

В Европа водещите пазари завършиха на червено поради опасенията преди италианския референдум следващата седмица. Инвеститорите подхождат предпазливо с оглед възникването на потенциална политическа криза в Еврозоната.

Акциите на испанската банка Banco Popular Español SA скочиха с 14%, след като испанската банкова институция свика извънредно заседание на съвета на директорите, на което замени досегашния председател Ангел Рон.

Ценните книжа на Glencore нараснаха с 1.5 на сто след появилата се информация, че от компанията ще платят дивидент на акционерите си през 2017 година. От компанията планират раздаването на дивиденти в размер на 1 млрд. долара.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички