Фискалните стимули в Япония разочароваха


Фискалните стимули в Япония разочароваха
Снимка:

2271

Отдавна очакваните в Япония фискални стимули на министър председателя Шинзо Абе бяха най-накрая оповестени. Кабинетът одобри във вторник пакет от разходи и заеми на обща стойност 28 трилиона йени (около 275 милиарда долара). Правителството оповести плановете си дни след като централната банка прие скромно увеличение на своите стимули.

МВФ определи увеличените разходи като слабо подобряващи перспективите. Фондът приветства и решението на ЯЦБ за разширение на облекченията.

Правителството може да емитира 40 годишни държавни облигации на стойност 100 трилиона йени с цел да финансира бюджета.

Потребителските разходи в САЩ нараснаха с повече от очакваното през юни. Личните разходи се покачиха с 0.4% при очаквания за 0.3%. В същото време обаче доходите са нараснали с 0.2% при прогнози за ръст от 0.3%. Спестяванията са пък на нива от 5.3% и са на най-ниски нива след март 2015 и отчитат спад от 5.5% спрямо май.

Разходите за лично потребление - предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията, се увеличиха с 0.1% на месечна база при очаквания за 0.2% и с 0.9% на годишна база при очаквания за 0.9%.

Вчера бяха налице силни разпродажби на долари след поредица от новини. Първо, разочарованието от фискалните стимули в Япония, които всъщност са според очакванията, но пазара не вярва, че ще съживят икономиката. След това петролът затвори на цена под 40 долара за барел за първи път след април, а накрая последваха и смесени икономически показатели от САЩ.

Долар/йена падна заради фискалните стимули, а дилърите продължиха да махат дългите доларови позиции. Краткосрочна съпротива е 101.50, а основна подкрепа е 100.

При австралийския долар имаше налице огромен натиск и затваряне на къси позиции след неуспеха за пробив на нивата от 0.75 при решението на Австралийската централна банка да свали лихвите.

Дори и британският паунд се възползва от слабостта на зелените пари и скочи преди заседанието на Английската централна банка. Паундът може да претърпи сходни движения с австралийския долар, тъй като пазара е къс във валутата и очаква намаление на лихвите в четвъртък.

Еврото продължи да расте и се укрепи над нивата от 1.12 срещу американската валута.

Австралийските лихви паднаха до историческо дъно 

Американските облигации затвориха с различни резултати. Доходността по две годишните книжа слезе с 0.6 базови пункта до 0.679%, докато тази на десет годишните книжа нарасна с 3.1 базови пункта до 1.552%.

Австралийската централна банка оповести вчера, че сваля лихвите с 0.25% до историческо дъно от 1.50%. Централната банка коментира, че вижда подобрени перспективи за траен растеж. След изказванията вероятността за ново намаление на лихвите през септември се оценява на 8%. Доходността по австралийските десет годишни облигации също падна до историческо дъно от 1.819%.

Спад на акциите в Европа, спад и зад океана

Индексите на Уолстрийт завършиха със спадове. Дау Джоунс падна с 0.5% и отчете поредица от седем дни на спадове, което не се беше случвало от една година. Стандард енд Пуърс загуби 0.67% като единственият печеливш беше сектора на енергийните компании.

Европейските акции спаднаха с 1.3% до двуседмично дъно. Добре се представиха секторите на домакинствата и медиите, а банките и автомобилния сектор претърпяха най-големи загуби.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички