Коментари на Фед изстреляха долара


Коментари на Фед изстреляха долара
Снимка: Thinkstock/Guliver

1839

Доларът вчера силно нарасна след данни за американската икономика и коментари от Федералния резерв, които доведоха до увеличение на залозите за повишение на лихвите. Евро/долар е на 1.1211 при едномесечно дъно вчера на 1.1184.

Данни оповестени вчера показаха, че основния индекс на потребителските цени в САЩ, който изключва храните и енергийните разходи, е нараснал с 0.2% през януари при прогнози за повишение от 0.1% и дори и при спада на цялостния индекс с 0.7%, който се дължи на поевтиняването на цената на петрола. Поръчките за дълготрайни стоки са скочили с 2.8% през януари, въпреки че оптимистичния тон беше засенчен от голямо повишение от очакваното на молбите за помощи срещу първоначална безработица. Долар/йена е на 119.16 и над вчерашното дъно на 118.68.

Председателите на Фед в Сан Франциско и Сейнт Луис, Джон Уилямс и Джеймс Булард, коментираха вчера, че централната банка може да сложи край на политиката на нулеви лихви по-рано отколкото някои дилъри очакват. Тези коментари дойдоха след изказвания по-рано през седмицата на председателя Джанет Йелън пред Конгреса, които бяха разтълкувани от пазара, че Фед ще предприеме по-голяма гъвкавост на лихвите след юни.

Различаващите се монетарни политики дават сила на долара срещу йената. Очакванията са Японската централна банка да задържи крайно облекчителната политика докато не постигне целта за инфлация от 2%. Днес оповестени данни разкриха, че основния индекс на потребителските цени в Япония е нараснал с 2.2% през януари при очаквания на икономистите за повишение от 2.3%. Други цифри показаха по-голям от прогнозирания скок на индустриалното производство, но също така и повишение на безработицата през миналия месец. Това означава, че възстановяването продължава, но не липсват опасения в някои сектори.

Днес следобед инвеститорите ще обърнат най-голямо внимание на данни за втората оценка на БВП през четвъртото тримесечие в САЩ.

Търсенето от Китай помага на златото

Златото нараства днес за трета поредна сесия и е на път да сложи край на четири поредни седмици на спад. Металът е подкрепен от търсене от Китай и промяна в мненията за американските лихви за които вече се залага, че няма да бъде забавено повишението им.

Положителни данни за американската икономика и коментари на представители на Федералния резерв в четвъртък подсказаха, че централната банка по-скоро ще направи ранно повишение на лихвите.

Златото поевтиня с над 7% от пет месечния връх над 1300 долара ударен през януари заради очакваното повишение на лихвите, което намалява привлекателността на предлагащия сигурност метал. Той обаче намери подкрепа около 1200 долара благодарение на търсенето от Китай.

Спот цената е 1210 долара при едноседмичен връх вчера на 1220 долара. Ръстът за седмицата е 0.7%. За месеца обаче се очертава най-голямата загуба след септември при обезценка от 6% през февруари, която отразява опасенията от повишение на лихвите в САЩ.

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ през януари са нараснали с 2.8%, а базовия индекс на потребителските цени е скочил с повече от очакваното, което върна шансовете за повишение на лихвите в средата на годината. В допълнение, управителите на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс и в Сейнт Луис Джеймс Булард подсказаха, че Фед може да сложи по-рано край на политиката си на нулеви лихви.

Фактът обаче, че златото се задържа над 1200 долара подсказва, че в крайна сметка повишението на лихвите може би отдавна е калкулирано от пазарите.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички