Настроенията на пазарите остават променливи


Настроенията на пазарите остават променливи
Снимка:

445

Движенията на валутните и капиталови пазари остават разнопосочни при сравнително слаба активност от страна на пазарните участници.

Водещите европейски и американски индекси се повишиха за трети пореден ден, но за разлика от предходните дни, вчера валутните пазари се разграничиха от този ръст, като високодоходните ресурсни валути отчетоха понижение.

Желанието на инвеститорите за риск бе фокусирано главно върху пазара на акции. Дори и дълговите пазари регистрираха ръст на лихвите по краткосрочните книжа на Испания и Италия. При по-дългосрочните 10-годишни дългови книжа лихвите остана без съществена промяна.

Известна подкрепа за пазарите все още остават чакванията, че и Фeд ще предприеме на заседанието си през септември нови стимулиращи икономиката на САЩ мерки от типа на трета програма за "количествени улеснения".

Изказването на шефът на Фед на Бостън- Розенгрен определено е в подкрепа за спекулациите за QE3, въпреки че тази година той не влиза във FOMC към FED. Въпреки слабите икономически данни от Италия и Германия, еврото остана без съществена промяна спрямо американският долар.

Очакванията бяха разклатени, след като брутният вътрешен продукт на Италия за 2-то тримесечие спадна с 0.7% на тримесечна база, според очакванията.

„Ние вярваме, че на Италия й предстоят още две тримесечия на отрицателен растеж на БВП тази година,“ заяви Катрин Коулбрук, икономист, занимаващ се с инфлацията в еврозоната, в BNP Paribas.

„Докато индексите PMI все още говорят за низходящ тренд, няма много признаци за светлина в края на тунела.“ По-рано данните показаха, че индустриалното производство в Италия е спаднало с 1.4% през юни спрямо май при сезонно коригирани данни. В този дух и германските данни в производствения сектор показаха спад през юни с понижение при чуждите и вътрешните поръчки.

Поръчките в сектора на производството в Германия са се понижили през юни, което е голям обрат спрямо данните през предходния месец. Това се дължи на спад в поръчките от чужбина и на тези на вътрешния пазар, показаха данни на германското министерство на икономиката.

Тази информация показва, че най-голямата европейска икономика може би се забавя през третото тримесечие. Входящите поръчки са спаднали с 1.7% на месечна база по сезонно коригирани данни, което е по-рязък спад от този с 1%, прогнозиран от проведеното преди излизането на доклада проучване на Dow Jones Newswires сред 22-ма икономисти. Стойността за май претърпя незначителна възходяща ревизия, като показа повишение с 0.7%, което е с 0.1 процентен пункт по-високо от първоначалната оценка.

Индустриалното производство в Обединеното кралство спадна по-малко от очакваното през юни, с което сигнализира, че рецесията може и да не е толкова дълбока през второто тримесечие, както се докладваше преди това. Индустриалното производство се е понижило с 2.5% спрямо май, поради влиянието на допълнителния почивен ден за кралския юбилей, обявиха от националната статистическа агенция.

Bank of England, която миналата седмица запази настоящата си програмата за стимулиране, най-вероятно ще понижи икономическата прогноза на Обединеното кралство, когато днес публикува новите си прогнози, както и доклада за инфлацията в страната. Интерес ще представлява и изявлението на управителя на банката, Марвин Кинг.

Петролът удари 3-месечен връх

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец септември удари нов 3-месечен връх по време на вчерашната търговия, достигайки цена от 94.30 долара за барел.

Сортът Брент от своя страна също удари 3-месеч връх в 112.60 долара за барел, като това е 5-ти пореден ден на ръст при суровината. Конфликтът около Сирия и очакванията за удар срещу Иран карат инвеститорите да се опасяват от възможен срив на доставките от региона. За днес влияние върху черното злато се очаква да окажат данните за петролните запаси на САЩ.

Към тази сутрин цената на американския лек суров петрол се колебае около 93.50/60 долара за барел, а тази на сорта Брент – към 111.60/70 долара за барел.

Златото вчера отчете минимално повишение от 2 долара за унция, до 1612 долара за унция. Предлагащите сигурност германски книжа увеличиха загубите си, тъй като се увеличи търсенето на по-рискови активи.

Единната валута нарасна до едномесечен връх срещу зелените пари, докато европейските борсови индекси си възвърнаха първоначалните загуби. В резултат на това инвеститорите загубиха интерес към златото през последните няколко дни. В ранните часове на тази сутрин ценният метал се котира на цена от 1610/11 долара за унция.

 

 Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички