Петролът пада заради опасенията след Brexit и рисковете от повишеното предлагане


Петролът пада заради опасенията след Brexit и рисковете от повишеното предлагане
Снимка: Getty Images / Guliver

2908

Британският паунд потъна до нови дъна заради опасенията около Brexit

Стерлингът падна днес до ново 31-годишно дъно, докато предлагащата сигурност йена се покачи до нови върхове при опасенията за последствията от вота в края на миналия месец на британците да напуснат ЕС.

Паундът слезе срещу долара до 1.2798 като при сгромолясването лесно премина през предишното дъно от вчера на 1.30. Сутринта котировките бяха 1.2880.

Еврото подскочи до 0.8626 паунда, което е най-висока стойност след август 2013. Сутринта котировките бяха 0.8575.

Срещу мощната японска валута, стерлинга падна до 128.80 йени, най-ниска стойност след ноември 2012. Последните стойности са 129.75.

Долар/йена слезе до 100.58 и се отдалечи от петъчния връх след Brexit на 103.40. Сутринта търговията е при 100.70 и все още над върха от 24 юни на 99.00, който дойде непосредствено след английския вот при крайно изнервена обстановка.

Силата на йената дава отражение и в други нейни кросове. Еврото падна отново под 112 йени до 111.03, което все пак е над дъното от 24 юни след Брексит на 109.30.

Австралийският долар падна, въпреки че се представя по-добре от някои други валути независимо от избягването на рискови активи. Това се дължи отчасти на атрактивните нива на доходност на австралийските облигации. Валутата падна до 0.7412 срещу щатския долар след като вчера удари връх от 0.7545. Вчера Австралийската централна банка остави лихвите без промяна каквито бяха и очакванията.

Опасения за нов финансов трус

Страховете за финансова криза изплашиха инвеститорите и ги накараха да търсят сигурност в държавните облигации, което помогна на доходността по десет годишните американски облигации да удари днес вечерта по време на азиатската търговия ново рекордно дъно от 1.345%. Десет годишните японски облигации също се сринаха до -0.275%.

Пазарите бяха вцепенени когато три британски търговски фонда за търговия с недвижими имоти на обща стойност 10 милиарда паунда спряха тази седмица търговията след вота за Brexit, който доведе до срив на цените на активите.

Нарастващото чувство за нестабилност доведе вчера и до срив на акциите на италиански банки, чиито необслужвани отпуснати заеми нарастват.

Петролът пада заради опасенията след Brexit и рисковете от повишеното предлагане

Цената на петрола падна по време на азиатската търговия сред широки опасения на пазара, които идват от нарастващите страхове за икономическите последствия от британския вот за напускане на ЕС.

Американският лек суров петрол в 5 часа сутринта отчиташе спад от 31 цента и с цена от 46.29 долара за барел. Контрактът се обезцени във вторник с 5% до 46.60 долара за барел, когато американските инвеститори реагираха на новината от ОПЕК за увеличение на производството, тъй като на 4 юли беше официален празник и търговията беше затворена.

Фючърсите на сорта Брент също слязоха с 31 цента до 47.65 долара за барел. Вчера те завършиха със спад от 4.3% на цена от 47.96 долара за барел.

Цената на петрола е с почти 80% по-скъпа след 12-годишното дъно около 27 долара за Брент и 26 долара за американския петрол през първото тримесечие. В момента обаче цената е уязвима на шокове идващи от повишеното предлагане и опасенията, че така наречения Brexit вот ще съсипе надеждите за световния икономически растеж.

Производството на ОПЕК за юни беше голямо, тъй като петролната индустрия в Нигерия се възстанови частично след атаките на военни формирования, а Иран и други членки на картела от Персийския залив повишиха предлагането.

Страховете за последствията от Brexit доведоха до двегодишен връх на златото

Златото поскъпна днес с 1% и удари най-високи нива за последните две години, докато инвеститорите търсеха сигурност при подновените опасения на пазарите след решението на британците да напуснат ЕС.

Спот цената на жълтия метал достигна най-високи нива след март 2014 на 1371.40 долара за тройунция. Сутринта златото се търгуваше на 1367 долара, а преди това с лекота премина през 1358 долара, върха който удари на 24 юни непосредствено след новината за Brexit.

Златото, което често е предпочитано като защита срещу икономическа и финансова несигурност, нарасна с 29% тази година и е на път да отчете най-голям растеж за годината след 2010. Допълнителна подкрепа дойде от коментарите на председателя на Фед Ню Йорк Уилям Дъдли, че централната банка трябва да бъде търпелива с повишаването на лихвите заради ниската инфлация и несигурността около икономическите перспективи в САЩ. Инвеститорите ще наблюдават внимателно излизащата днес стенограма от заседанието на Федералния резерв на 14 и 15 юни и становището му относно лихвите.

Активите на SPDR Gold Trust, най-големия фонд в света за търговия със злато, нараснаха вчера с 3.02% до 982.72 тона, най-високо ниво след юни 2013. Растежа им от началото на годината е над 50% и е най-голям след 2006.

Ралито на среброто вчера се натъкна на пречка и метала спадна с 2%, което е най-голяма дневна загуба за последните три седмици. Днес обаче е налице растеж от 1.7% и цена от 20.26 долара за тройунция.

Платината, която се търгува на двумесечни върхове, слезе с 0.2% до 1070 долара за тройунция.

Паладиума се покачи с 0.3% до 599.50 долара за тройунция.

Уолстрийт потегли надолу

Акциите на Уолстрийт паднаха във вторник след най-доброто седмично представяне за годината. Спадът се дължи на продължаващата несигурност след решението на британците да напуснат ЕС и заради срива на цената на петрола и акциите от енергийния сектор. Четири от петте най-пострадали книжа на компании бяха на банки. Причината са крайно ниските лихви и силно намалелия спред в сравнение с лихвите по заемите, които се отпускат.

Дау Джоунс слезе със 108.75 пункта или 0.61% до 17 840.62. Стандард енд Пуърс загуби 14.4 пункта или 0.68% до 2088.55. Насдак падна с 39.67 пункта или 0.82% до 4822.90.

Скромни данни за икономиката допълнително увеличаха опасенията за растежа. Цифри показаха, че новите поръчки за фабрични стоки в САЩ са спаднали през май заради слабо търсене на транспортни и военни капиталови стоки.

Слаби данни от Китай допълнително опънаха нервите на търгуващите след Brexit.

Представител на Фед не намира нищо обезпокояващо след Брексит

Реакцията на американските пазари след вота на Великобритания да напусне ЕС беше повече или по-малко очаквана, а отражението върху американската икономика е много по-малко отколкото други събития са причинили през последните години. Това заяви в петък председателя на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс по време на интервю, което беше публикувано вчера в Market Watch.

Според него не е голяма работа случващото се и не може да се сравнява с кризата в еврозоната от 2011-2012. Той допълни, че икономиката се справя добре в момента. Уилямс обаче не потвърди мнението си от май, че икономиката може да се справи с две или три повишения на лихвите на Фед тази година. Той обаче не се притеснява и не намира нищо обезпокояващо в това дали повишенията ще са едно, две или повече за определен период от време.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички