Покачването на долара се нуждае от нов катализатор, за да продължи


Покачването на долара се нуждае от нов катализатор, за да продължи
Снимка: Thinkstock

2814

Доларовият индекс се търгува близо до скорошния 13.5 годишен връх, правейки пауза след нарастването породено от очакванията, че американските лихви ще растат повече от очакваното при шансовете за по-големи фискални стимули при администрацията на Тръмп. Днес доларовия индекс е на нива от 101.05. Това е покачване от вчерашното дъно на 100.65 и не далеч от върха в петък на 101.48, което е най-висока стойност след април 2003.

Вчера данни показаха, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са нараснали през октомври до най-високи нива за последните девет и половина години, което подкрепи зелените пари. Един фактор обаче пречи на долара през тази седмица и това е отдръпването на доходността по десет годишните облигации след последните върхове. Вчера при затварянето тя беше 2.319%, спад спрямо едногодишния връх в петък на 2.364%.

Доларът силно напредна през последните няколко седмици след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. Ралито на щатската валута е заради очакванията, че идващата администрация на Тръмп ще увеличи фискалните разходи, което от своя страна ще увеличи инфлацията и повишенията на лихвите.

Следващите движения на долара ще зависят от поведението на акциите и яснотата около политиката на Тръмп. Долар/йена слезе минимално на 111.06 при слаба търговия като японските пазари са затворени днес заради официален празник в страната. Във вторник двойката удари 111.36, което е повторение на върха от понеделник и най-висока стойност след месец май. Доларът поскъпна до шест месечен връх срещу йената и растеж от 10% след дъното от 9 ноември близо до 101.

Евро/долар е стабилно около нивата от 1.0630 след едногодишното дъно миналата седмица на 1.0568.

По-късно днес излизат данните за поръчките на дълготрайни стоки в САЩ, както и протокола от заседанието на Фед през ноември.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички