Рали на долара при оптимизма след триумфа на Тръмп


Рали на долара при оптимизма след триумфа на Тръмп
Снимка: Thinkstock

2999

При първата среща между сегашния президент Барак Обама и бъдещия Доналд Тръмп, бяха изоставени различията от миналото. Обама каза на своя наследник, че ако успее то и САЩ ще успее

Междувременно управителя на Федералния резерв в Сент Луис Джеймс Булард заяви, че победата на републиканеца може да отмени сегашния график за промени на монетарната политика, което би довело до потенциални ползи за икономиката. Булард вижда ползи и в регулаторните реформи и усилването на растежа чрез нови инфраструктурни разходи. Булард завърши, че критиката на Тръмп към Фед, нито пък потенциалната валутна война с Китай ще променят драматично американската монетарна политика.

Великобритания ще премине през март към измервания на инфлацията включващи цените на имотите като предпочитан измерител на потребителските цени. Това увеличава шансовете централната банка да промени целите на инфлацията. В момента те са 2% и се измерват чрез индекса на потребителските цени.

Членат на управителния съвет на ЕЦБ Йенс Вайдман заяви, че след Брексит и американските избори се увеличават въпросителните около протекционизма и изолацията, които ще определят бъдещата политика и на еврозоната.

След големия обрат на пазарите в деня на изборите, долара е все така силно търсен. В момента доларовия индекс доближи нивата от 100, а основната валута, която се наблюдава е йената.

Долар/йена пробива важни нива и се опитва да затвори над 200-дневната пълзяща средна на 106.87. Някои фондове преминаха и на дълги позиции очакващи нива над 110.

Единствената валута, която се движеше обратно на тренда е паунда. Паунд/долар растеше, но това се дължеше на низходящия натиск в евро/паунд, което падна близо до 100-дневната пълзяща средна на 0.8618.

Треската при лихвите продължи

Треската при лихвите продължи и вчера при надеждите за увеличени фискални стимули при управлението на Тръмп. Доходността по двегодишните облигации скочи с 2.5 базови пункта до 0.903%. Тази по десет годишните нарасна с 9.1 базови пункта до 2.141%.

Доходността на облигациите в еврозоната продължи да расте следвайки спринта на американската. Доходността при десет годишните английски облигации скочи с 8.5 базови пункта до 1.339%, а при десет годишните германски със 7.1 базови пункта до 0.271%.

Рекордно затваряне на Дау Джоунс

Дау Джоунс затвори на рекордно високи нива при продължението на ралито след победата на Тръмп. Индекса нарасна с 218.9 пункта до 18 807.88.

Европейските индекси завършиха с минимални загуби след зиг-заг сесия, тъй като еуфорията от изборите в САЩ започна да отшумява.

Във Великобритания FTSE 100 загуби 1.2% до 6827.98.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички