Силните данни за жилищния сектор в САЩ подкрепиха долара


Силните данни за жилищния сектор в САЩ подкрепиха долара
Снимка: Thinkstock/Guliver

3502

Доларът поскъпна във вторник след неочаквано добрите данни за жилищния сектор в САЩ през април, ускорявайки ранната разпродажба на еврото, която бе предизвикана от намеците на ЕЦБ, че може да бъдат предприети нови действия за намаляване на възвръщаемостта на облигациите и стимулиране на инфлацията.

Началното жилищно строителство в САЩ достигна 7- и половина годишен връх през април, което бе една от първите добри новини след мрачните данни от първото тримесечие.

Еврото достигна 2- седмично дъно на 1.1118, изгубвайки 1,74% след оповестяването на данните. В последствие то възвърна част от загубите до 1.1138, приключвайки сесията на загуба от 1.42%.

Първоначалната разпродажба на еврото започна, след като членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кое заяви, че банката ще изкупува повече ценни книжа през май и юни, поради ниската ликвидност на пазара през юли и август. Той също така каза, че последните разпродажби на пазара за европейски държавни облигации представляват нормална корекция, въпреки че добави, че е притеснен от скоростта, с която това се е случило.

Коментарите, макар и внимателно формулирани, дойдоха след едномесечното покачване на възвръщаемостта на германските облигации и еврото, което осуетява основните начини, по които програмата за количествени облекчения на ЕЦБ се стреми да подпомогне икономиката.

Колегата на Кое от Изпълнителния съвет на ЕЦБ Критиан Ноайе добави, че банката е готова да предприеме допълнителни действия, за да достигне целевия си инфлационен праг.

Паундът поевтиня до 1.5445, достигайки едноседмично дъно, преди да се възстанови до 1.5513, реализирайки загуба от 0,95%. Данни показаха, че инфлацията във Великобритания е стигнала до негативна територия миналия месец за пръв път от 1960 насам.

Доларът поскъпна с 0,62% до 120.85 йени, достигайки най- доброто си ниво от 13 април до сега.

Златото пострада от ръста на долара

Златото достигна най-ниската си стойност за последната седмица във вторник, след като пострада от силата на долара и акциите, докато инвеститорите насочваха вниманието си към оповестяването на протокола от последното заседание на Фед.

Спот златото изгуби 1,5% до 1 208.81 долара за тройунция, достигайки най- ниската си стойност за последната седмица.

Търсенето на кюлчетата отслабна, след като доларът поскъпна до 2- седмичен връх спрямо кошница от валути, а еврото поевтиня след новината, че ЕЦБ възнамерява да ускори темпото на печатане на пари, с които да купува държавни облигации през следващите два месеца.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кое заяви, че скоростта на скорошния ръст на възвръщаемостта на облигациите е тревожна и че ЕЦБ може „умерено” да увеличи покупките си през май и юни, така че да не попадне под месечната си квота.

По- силният долар прави златото по- скъпо за притежателите на други валути, като същевременно намалява привлекателността му на средство за хеджиране.

Европейските акции също подкопаха привлекателността на златото в качеството му на безопасен актив, след като нараснаха до рекордни върхове във вторник.

Освен това данни показаха, че началното жилищно строителство в САЩ е достигнало най- високото си ниво за последните 7- и половина години през април. Силното четене повиши очакванията, че американската икономика може отново да набира скорост през второто тримесечие и евентуално да подкани Фед да пристъпи към повишаване на лихвения процент.

В последно време благородният метал поскъпваше поради надеждите, че Фед може да отложи повишението поради мудността на икономиката.

Търговците ще следят внимателно оповестяването на протокола от последното заседание на Фед по- късно днес, за да преценят доколко е склонна централната банка да пристъпи към действие.

Спадът на запасите на най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, SPDR Gold Trust, до 4- месечно дъно на 718.24 тона също подкопа апетита на инвеститорите.

На физическите пазари Индия може да позволи на частни лица да депозират минимум 30 грама злато в банки, в замяна на лихвени плащания, за да помогне да се остойностят големите количества злато, притежавани от домакинствата- стъпка, целяща да намали скъпия внос на метала.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички