Спадът на продажбите на дребно в САЩ доведе до поевтиняване на долара


Спадът на продажбите на дребно в САЩ доведе до поевтиняване на долара
Снимка: Thinkstock

2331

Доларът поевтиня спрямо еврото и йената във вторник, след като изненадващият спад в продажбите на дребно в САЩ подкопа оптимизма около икономическия растеж и помрачи перспективите за увеличение на лихвения процент през септември.

Продажбите на дребно в САЩ паднаха до -0,3% през миналия месец, което е най- слабото четене от февруари до сега, тъй като потребителите са намалили покупките на автомобили и други стоки, стана ясно от доклада на Министерството на търговията.

След разочароващия доклад за заетостта през юни и резкия спад в доверието при малкия бизнес, слабите данни за продажбите на дребно предполагат, че икономиката на САЩ може да е загубила ускорение в края на второто тримесечие.

Еврото, което изгуби 1,5% спрямо долара в понеделник, последно бе на печалба от 0,3% на 1.1003.

Доларът бе на загуба от 0,10% до 123.46 йени, след като първоначално падна до 122.93. По- рано той достигна 12- дневен връх на 123.74 йени, след като японската валута изгуби привлекателността си като безопасен актив, след като стана ясно че Гърция може би няма да напусне еврозоната.

Доларът изгуби около 1% спрямо паунда, който поскъпна до едноседмичен връх на 1.5641, след като председателят на АЦБ, Марк Карни, заяви, че времето за първото увеличение на лихвения процент от настъпването на финансовата криза до сега е наближило.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, бе на загуба от 0,18%.

Основният фокус днес ще бъде изявлението на председателят на Фед, Джанет Йелън, пред Конгреса. Инвеститорите очакват Фед да започне да повишава лихвения процент по- късно тази година, за разлика от ЕЦБ и ЯЦБ, които вероятно ще продължат с облекчената си парична политика в обозримото бъдеще.

Отделно, от Министерството на търговията заявиха, че бизнес запасите в САЩ са нараснали скромно през май, което предполага, че презапасяването няма да допринесе за икономическия растеж през второто тримесечие.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички