Етикет във въздуха


Етикет във въздуха
Снимка: Thinkstock

2554

Понякога полетите могат да бъдат стресиращо преживяване, особено ако не случите на съсед по седалка. Помнете обаче, че както вас ви дразнят определени неща, може би и вие дразните с нещо околните. За да не се случва това, трябва да спазвате етикета във въздуха - няколкото основни правила при пътуване със самолет. Кои са те описва Business Insider:

Опитайте да планирате позата, в която да спите.

Може би е добра идея да инвестирате във възглавничка, за да не се озовете върху рамото на съседа си. Ако сте в средата или откъм пътеката, не полагайте глава върху таблата пред вас, за да могат другите двама да преминават, без да се налага да ви будят.

Наглеждайте децата си.

Родители, вероятно сте изтощени, но рожбите ви са ваша отговорност. Пасажери, които имате оплаквания, говорете с родителите, вместо да мъмрите децата. Не ви е работа да коригирате тяхното поведение. Освен това е по-вероятно да вбесите единствените хора, които могат да прекратят ритането по седалката ви.

Погрижете се за аромата си.

Вземете предвид факта, че прекалено силните парфюми могат да са също толкова неприятни в затворено помещение, колкото и лошата миризма. Ако пък сте решили да хапнете преди полета, изберете храна, която не оставя силни следи.

Пътникът на средната седалка получава облегалките за ръце.

За разлика от пасажерите откъм прозореца и пътеката, седящият в средата няма възможност нито да опъне краката си, нито да си отпусне главата. 

Не принуждавайте хората да говорят с вас

Повечето пътници искат да летят в тишина, но вероятно биха били твърде учтиви, за да ви игнорират. 

Напускайте мястото си само когато е удобно.

Планирайте посещенията до тоалетната няколко хода напред. Ако видите, че се задава член на обслужващия екипаж, бутащ количка, останете на мястото си. Освен това се подразбира, че ставането преди таблите и отпадъците да са събрани, е табу. 

 

Не се напивайте.

Няма нищо лошо в това да изпиете 1-2 питиета, за да мине времето по-бързо, но запазете адекватното си поведение. На никого няма да е приятно да ставате до тоалетната на всеки 20 минути и да миришете на алкохол.

Бъдете любезни към обслужващия екипаж.

Стюардесите не са измислили правилата за прибирането на таблите, стягането на коланите и изправянето на облегалките преди кацане. Досадно и невъзпитано е да си го изкарвате на тях.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички