Германия няма да се откаже от дизеловите автомобили


Германия няма да се откаже от дизеловите автомобили
Снимка: Getty Images/Guliver

3631

Германското правителство няма да забрани дизеловите автомобили, а само ще изиска от производителите да намалят вредните емисии. Това пише днес в. Spiegel, позовавайки се на официални лица от кабинета.

Според вестника, автомобилните компании ще трябва да намалят емисиите въглероден диоксид на дизеловите двигатели с поне 25%. За да направите това, те ще бъдат задължени да актуализират софтуера на превозните средства за своя сметка.

В този случай, искането на Министерството на околната среда за намаляване на емисиите с 50% ще бъде отхвърлено. Тази мярка е радикална и би изисквала значителни инвестиции за корпорациите, посочва изданието.

В допълнение, германското правителство иска да задължи производителите на автомобили да насърчат прехода на клиентите към по-екологичен транспорт.

По-рано активисти на екологичната организация „Грийнпийс” протестираха върху покрива на сградата на Министерството на транспорта срещу замърсяването на въздуха, причинено от използването на превозни средства с дизелови двигатели.

Днес в Берлин ще се състои среща между представители на германското правителство и автомобилните компании, които се опитват да намерят начин за излизане от поредицата скандали, свързани с манипулиране на показателите за вредните емисии в дизеловите автомобили.

Автомобилната индустрия е ключова за икономиката на Германия и в нея работят над 800 000 души. През 2016 г. са реализирани продажби в размер на над 400 милиарда евро.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички