Започнало е ново разследване срещу бившия шеф на Volkswagen


Започнало е ново разследване срещу бившия шеф на Volkswagen
Снимка: Getty Images/Guliver

3128

Германската прокуратура обяви, че е започнала ново разследване срещу изпълнителния директор на Volkswagen Матиас Мюлер и други служители на компанията заради манипулиране на пазара по време на скандала „Дизелгейт“.

„Обвинените са заподозрени в това, че умишлено са забавили информирането на акционери за финансовите последствия за „Porsche SE“ от манипулирането на софтуера на дизеловите превозни средства“ на Volkswagen, посочват от прокуратурата в Щутгард, предаде AFP.

Холдинговата компания „Porsche SE“, която е отделно от подкомпанията на Volkswagen „Porsche AG“,притежава контролен дял в най-големия производител на автомобили, в който влизат общо 12 марки коли.

Освен Мюлер, бившият изпълнителен директор на компанията Мартин Винтеркорн и председателят на „Porsche SE“ Ханс-Дитер Пьотшсъщо са заподозрени в това, че не са предоставили информация за измамата, която е засегнала 11 млн. автомобила.

Следователите започват работа през февруари в отговор на обвинения от лятото на миналата година от германския финансов надзорник BaFin. Това е първият път, в който Мюлер е сочен за извършител на финансови измами, докато за Винтеркорн и Пьотш това е поредно такова обвинение.

Volkswagen беше обект на множество дела и разследвания в Германия и по света заради т. нар. „Дизелгейт“ - мащабна измама, в рамките на която софтуерът на милиони автомобили е променен така, че да не показва реалното отделяне на вредни газове в атмосферата и по този начин да отговаря на екологичните стандарти в множество страни.

Акционери и собственици на автомобили заведоха множество искове, търсейки компенсации. В същото време прокуратурата в Брунсвик, Северна Германия, разследва 37 отделни лица във Volkswagen, обвинени в измама.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички