Зукърбърг настоява и най-бедните в Индия да имат достъп до Facebook


Зукърбърг настоява и най-бедните в Индия да имат достъп до Facebook
Снимка: Getty Images

2335

Марк Зукърбърг призова индийските власти да одобрят противоречив план за осигуряване на безплатен интернет за най-бедните. Идеята на създателят на Facebook е за „безплатна базова услуга”, която да осигури на хора без интернет достъп и  безплатно ползване на няколко уебсайта през мобилните им телефони, съобщава AFP.

„Ако приемем, че всеки заслужава достъп до интернет, тогава със сигурност трябва да подкрепим безплатни базови интернет услуги”, пише Зукърбърг в своя колонка в индийския вестник Times of India. Той още сравнява достъпа до глобалната мрежа с ползването на библиотеки, общественото здравеопазване и образование.

„Изненадващо, през последната година това предизвика дебати в Индия”, добавя шефът на Facebook. „Критиците на програмата продължават да разпространяват неверни твърдения, въпреки че това е в ущърб на милиарди хора”, продължава той.

Зукърбърг визира острото несъгласие с програмата от страна на някои интернет и технологични активисти и разработчици, според които тя нарушава основния принцип интернет да е достъпен за всички в своята цялост, а не да бъде ограничаван от една компания.

В отговор Facebook закупи рекламни пространства във вестници и на билбордове, с които предупреждава за „риска от забрана”. Според създателите на плана, критиците искат интернет да остане „градина със стени около себе си”.

Службата за телекомуникационна регулация на Индия нареди миналия месец на единствения мобилен оператор, който щеше да предлага Facebook услугата, временно да прекрати плана.

Около 3,2 милиона индийци се подписаха под искане правителството да позволи базовата интернет услуга.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички