Масовото измиране на пчели в България се дължи на неоникотиноидите


Масовото измиране на пчели в България се дължи на неоникотиноидите
Снимка: Getty Images/Guliver

4879

В България има места, на които 80% от пчелите са изчезнали или измрели. Едно от тези места е Костинброд, а на места в Гоце Делчев има 100% загуби.

Според Николай Куменов, председател на Федерацията на българските пчелари, основна причина за тази трагедия е използването на определен вид пестицид-неоникотиноид. Той по принцип се ползва срещу много агресивни вредители т.е. при определени случаи, обясни пчеларят. Зърнопроизводителите масово третират културите си с този пестицид и никой не се съобразява с печеларите, заяви Куменов пред Нова телевизия.

Припомняме, че по Наредба би трябвало преди ползване на пестициди от земеделски производители да има специални уведомления за пчеларите, за да може да приберат и да не пускат пчелите. През годините обаче многократно е имало оплаквания от пчеларите, че земеделците и особено крупните зърнопроизводители изобщо не се съобразяват с наредбата.

По думите на Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз, загубите на печели са между 30 и 50%, но ще е напълно ясно в края на март и началото на април, когато се води преброяване. Михайлов заяви, че трябва да има държавна помощ и тя може да бъде осигурена по мярката De minimis т.е. минимална държавна помощ, която не уврежда конкуренцията на пазара. Пчеларят каза обаче, че такава помощ всъщност се дава само на пчелари, които са и земеделски производители. От правилото de minimis са изключени заради спецификата им секторите рибарство, аквакултури и първично производство на селскостопански продукти. Предприятията от тези сектори могат да получават държавни помощи в размер, надвишаващ значително прага за минимална помощ. Дейностите по заготовка на селскостопанските продукти с цел тяхната първа продажба, осъществени в рамките на земеделското стопанство, както и първата продажба на прекупвачи или преработватели също се изключват от правилото de minimis.

И Куменов, и Михайлов предупредиха, че някои неоникотиноидни пестициди са канцерогенни. Те поискаха нова забрана на тези пестициди, а Михайлов каза, че "всяка трета хапка на трапезата на българина идва заради печелите". Припомняме, че ЕК удължи временната забрана за ползване на неоникотиноиди, но според "Зелените" земеделски производители са настояли за дерогация за тази година т.е. да падне временно забраната за определени неоникотиноиди. През миналата година два такива пестициди бяха ползвани заради дерогация, потвърди и Михаил Михайлов. В момента ЕС изчаква доклад за три неоникотиноидни пестицида и влиянието им, за да реши дали да не наложи пълна забрана за ползването им. За два от пестицидите Европейската агенция по храните (EFSA) вече е сигурна на база лабораторни изследвания, че са вредни за печелите, но за третия все още производителят Syngenta се бави с предоставянето на неоходима за завършването на изследването информация.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички